Fläskkotlett är en mör och saftig köttbit som är svår att misslyckas med. I kvällens recept steker vi den gyllenbrun med vår egen kryddblandning Vitlöksflörter och serverar den med en fantastisk smörsås med schalottenlök och vitlök. Vi lagar också ett krämig potatis- och palsternacksmos och en enkel och god sallad med rädisor och rucola.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
1 st
Palsternacka
75 g
Rädisor
40 g
Rucola
250 g
Skivad fläskkotlett
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Schalottenlök
½ st
Vitlöksklyfta
4 g
Kycklingbuljong
3 msk
Mjölk (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
2 msk
Smör (steg 5)
1 dl
Vatten (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.
Koka rotfrukter i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa rotfrukter tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök [1/2 klyfta, 2P].
Skär schalottenlök och rädisor i tunna skivor.
Skölj rucola.
Blanda rucola, rädisor, olivolja [1/2 msk | 1 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål och ställ åt sidan.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på hög värme.
Tillsätt kött och krydda med Vitlöksflörter och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt. Ställ åt sidan på en övertäckt tallrik.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Hetta upp smör [2 msk | 4 msk] i samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme.
Stek schalottenlök och vitlök i 1–2 min, tills mjuka.
Tillsätt vatten [1 dl | 2 dl], kycklingbuljong, köttsaft från tallriken och en nypa peppar. Sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.
Skär kött i tunna skivor.
TIPS: Köttsaft i såsen ger extra smak.
Lägg upp kött, palsternacksmos och rädissallad på tallrikar.
Toppa kött med sås.