Guldsparid är kanske inte en fisk du har stött på förut, men vi lovar att den inte kommer att göra dig besviken! Vi steker den gyllene och spröd och serverar med ugnsrostad potatis som vi krossar och toppar med riven ost och krispig prosciutto. Samtidigt steker vi haricots verts och spenat och lagar en krämig örtsås med citron, dill, gräslök, schalottenlök och matlagningsgrädde.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Guldsparid
(Innehåller Fisk)
400 g
Småpotatis
50 g
Prosciutto
1 paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 st
Schalottenlök
½ st
Citron
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
150 g
Haricots verts
1 portionspåse
Dill
1 portionspåse
Gräslök
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 st
Vitlöksklyfta
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 5)
2 msk
Vatten (steg 5)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Halvera potatis och placera dem med skärsidan ned på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.Rosta i 25–35 minuter, eller tills gyllene.
Under tiden, skölj spenat.
Ansa haricots verts.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka schalottenlök, dill och gräslök.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek haricots verts i 2–3 min.
Tillsätt spenat och stek i 1–2 min, eller tills den mjuknat.
Krydda med en generös nypa salt och peppar och ställ åt sidan på en tallrik täckt med folie.
Blanda vitlök, olivolja [1 msk | 2 msk], en nypa salt och peppar.
Ta ut potatis ur ugnen när det återstår 10 min av tillagningstiden.
Krossa potatishalvor lätt med botten av en skål eller panna.
Ringla över vitlöksolja och finriven ost, och rosta återstående tid tills spröda och gyllene.
Placera prosciutto på en ny plåt med bakplåtspapper och rosta i 5–8 min, tills spröd.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper, och krydda med en nypa salt.
Stek fisk med skinnsidan ner i 3–4 min, eller tills skinnet är gyllene och krispigt.
Vänd försiktigt fisken och stek i ytterligare 1 min.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Fräs schalottenlök i 1–2 min, eller tills mjuk.
Tillsätt matlagningsgrädde, dill, gräslök, en generös skvätt citronsaft, vatten [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar.
Sjud 1–2 min, eller tills såsen är genomvarm och har tjocknat.
Lägg upp potatis, fisk, spenat och haricots verts på tallrikar.
Bryt prosciutto i bitar och strö över potatis.
Toppa fisk med citronsås.