Veckans fiskrätt behöver absolut inte vara tråkig! Här har vi satt ihop en utsökt kombination av välsmakande och färgstarka ingredienser. I kväll bjuder vi nämligen på perfekt stekt lax som serveras med ugnsrostad potatis och rädisor. Underbart tillbehör är en ljuvlig citron- och smörsås och en spännande dressing med honung och senap.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
500 g
Potatis
125 g
Rädisor
1 portionspåse
Sockerärtor
1 st
Salladslök
1 st
Schalottenlök
½ st
Citron
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 portionspåse
Dill
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
20 g
Honung- & senapsdressing
(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)
½ msk
Smör (steg 5)
1 dl
Vatten (steg 5)
½ msk
Vetemjöl (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i klyftor. Ansa rädisor.
Placera potatis på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka och lätt brynta.
Tillsätt sockerärtor och rädisor till plåten när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid. Rosta i 8-10 min, tills något mjukare.
Under tiden, finhacka schalottenlök och dill.
Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Finhacka och pressa vitlök.
Skär salladslök i tunna skivor.
Blanda crème fraiche, honung- och senapsdressing, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med lite hushållspapper, krydda med en nypa salt, och stek den med skinnsidan ner i 3–4 min.
Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills genomstekt. Ställ åt sidan på en tallrik.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Låt stekpannan du använde till fisken svalna av lite, torka ur den och hetta upp den på medelvärme.
Tillsätt smör [1/2 msk | 1 msk ] och schalottenlök och stek i 1–2 min, eller tills mjuk. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 30 sek.
Rör i vatten [1 dl | 2 dl], grönsaksbuljong, vetemjöl [1/2 msk | 1 msk], en generös skvätt citronsaft och dill. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar. Sjud i 3–4 min, tills lätt tjocknad.
Lägg upp ugnsrostade grönsaker och lax på tallrikar.
Ringla citron- och smörsås över laxen och servera dressingen i en skål på sidan av.
Garnera med salladslök.