Stekt lax i citron- och smörsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt lax i citron- och smörsås

Stekt lax i citron- och smörsås

med ugnsrostade grönsaker och krämig dressing

Veckans fiskrätt behöver absolut inte vara tråkig! Här har vi satt ihop en utsökt kombination av välsmakande och färgstarka ingredienser. I kväll bjuder vi nämligen på perfekt stekt lax som serveras med ugnsrostad potatis och rädisor. Underbart tillbehör är en ljuvlig citron- och smörsås och en spännande dressing med honung och senap.

Allergener:
Fisk
Selleri
Mjölk
Sulfiter
Ägg
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

500 g

Potatis

125 g

Rädisor

1 portionspåse

Sockerärtor

1 st

Salladslök

1 st

Schalottenlök

½ st

Citron

1 st

Vitlöksklyfta

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1 portionspåse

Dill

75 ml

Crème fraiche

(Innehåller Mjölk)

20 g

Honung- & senapsdressing

(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)

Ingår inte i din leverans

½ msk

Smör (steg 5)

1 dl

Vatten (steg 5)

½ msk

Vetemjöl (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3055 kJ
Energi (kcal)730 kcal
Fett38.9 g
varav mättat13.8 g
Kolhydrater59.6 g
varav socker11.5 g
Protein36.2 g
Salt2.1 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Rosta grönsaker
1

Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i klyftor. Ansa rädisor.

Placera potatis på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka och lätt brynta.

Tillsätt sockerärtor och rädisor till plåten när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid. Rosta i 8-10 min, tills något mjukare. 

Förbered råvaror
2

Under tiden, finhacka schalottenlök och dill.

Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.

Finhacka och pressa vitlök.

Skär salladslök i tunna skivor. 

Blanda dressing
3

Blanda crème fraiche, honung- och senapsdressing, en nypa salt och peppar i en liten skål.

Stek fisk
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka av fisk med lite hushållspapper, krydda med en nypa salt, och stek den med skinnsidan ner i 3–4 min. 

Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills genomstekt. Ställ åt sidan på en tallrik.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Koka sås
5

Låt stekpannan du använde till fisken svalna av lite, torka ur den och hetta upp den på medelvärme. 

Tillsätt smör [1/2 msk | 1 msk ] och schalottenlök och stek i 1–2 min, eller tills mjuk. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 30 sek.

Rör i vatten [1 dl | 2 dl], grönsaksbuljong, vetemjöl [1/2 msk | 1 msk], en generös skvätt citronsaft och dill. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar. Sjud i 3–4 min, tills lätt tjocknad.

Servera
6

Lägg upp ugnsrostade grönsaker och lax på tallrikar.

Ringla citron- och smörsås över laxen och servera dressingen i en skål på sidan av.

Garnera med salladslök.