En riktigt härlig helg börjar med en fantastisk fredagsmiddag, och vi här bjuder vi på det helt rätta receptet. Vi frestar med underbart mör pannstekt rumpstek som vi serverar med ostgratinerat potatismos och en krämig pepparsås med grovmalen svartpeppar och schalottenlök. Vi hinner även göra brynt sallad som vi toppar med senapsdressing och pumpakärnor.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
12 g
Grov senap
(Innehåller Senap)
2 g
Grovmalen svartpeppar
1 st
Schalottenlök
1 paket
Pumpakärnor
(Kan innehålla Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)
300 g
Rumpstek
100 g
Brunsås
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 st
Sallad
500 g
Bakpotatis
¼ tsk
Salt till kött
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
2 msk
Olja till dressing
½ tsk
Socker till dressing
¼ tsk
Salt till dressing
1 msk
Olja till stekning
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pumpakärnor i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan på en tallrik.
Under tiden, finhacka schalottenlök.
Halvera sallad på längden.
Halvera citron.
Blanda senap, en skvätt citronsaft, olivolja, socker, salt och en nypa peppar i en liten skål.
Hetta upp en stor stekpanna på hög värme.
Stek sallad (med skärsidan ner) i 2–3 min, eller tills brynt. Ställ åt sidan på en tallrik.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Använd två matskedar för att skeda upp äggformade bollar av potatismoset (3 per person) och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över ost och gratinera i ugnen i 8–10 min, eller tills brynta.
Hetta upp samma stekpanna på medelvärme (torka inte ur den först). Fräs grovmalen svartpeppar och schalottenlök i 1 min, tills väldoftande.
Tillsätt en skvätt vatten och skrapa upp bitar från botten. Rör i brunsås och sjud tills tjocknad, 1–2 min.
TIPS: Tillsätt extra vatten om såsen verkar tjock.
Skär kött i tunna skivor och krydda med en nypa salt och peppar.
Lägg upp kött, gratinerat potatismos och brynt sallad på tallrikar.
Toppa sallad med senapsdressing och pumpakärnor.
Ringla pepparsås över köttet.