Ikväll frestar vi med en riktigt lyxig helgrätt, perfekt om ni har gäster på besök, eller bara för att skämma bort familjen lite extra. Supermör ryggbiff serveras med krämigt jordärtskocksmos, marinerad äppelsallad med kål, och en fantastisk rödvinssås med schalottenlök och timjan.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300
Angus ryggbiff
300
Jordärtskocka
1
Schalottenlök
300
Potatis
60
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
4
Köttbuljong
1
Timjan
150
Kålmix
(Kan innehålla Selleri)
1
Äpple
20
Hasselnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
25
Honung
12.5
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
½
Olivolja (steg 2)
1
Vatten (steg 4)
1
Smör (steg 5)
3
Mjölk (steg 5)
½
Salt (steg 5)
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt. Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och jordärtskocka (oskalad) i 1 cm stora bitar.
Koka potatis och jordärtskocka i 30-32 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv, och häll sedan av vattnet.
Kärna ur och tärna äpple i 2 cm stora bitar.
Grovhacka hasselnötter.
Finhacka schalottenlök.
Plocka timjanblad.
Blanda äpple, honung och vitvinsvinäger [1/2 paket, 2P] i en liten skål, och ställ åt sidan för att marineras.
Blanda olivolja [1/2 msk | 1 msk] och en nypa salt i en skål. Rör i kålmix och massera i 30 sek.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Rosta hasselnötter i 3-4 min, eller tills gyllene, och ställ åt sidan i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på hög värme. Bryn kött i 1 min per sida.
Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. (Stek i ytterligare 1-2 min för mer genomstekt.)
Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
Hetta upp samma stekpanna på medelvärme.
TIPS: Skölj inte av stekpannan, köttsaften ger såsen extra smak.
Stek schalottenlök 1-2 min, eller tills mjuk.
Rör i vatten [1 dl | 2 dl], rödvinssås, timjan (spara lite till garnering) och köttbuljong. Sjud i 1-2 min.
Mosa kokt potatis och jordärtskocka med mjölk [3 msk | 6 msk], smör [1 msk | 2 msk] och salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar. Sätt åt sidan under lock.
Lägg upp jordärtskocksmos, kött, rödvinssås och kålmix på tallrikar.
Toppa kålmix med marinerade äpplen och strö över hasselnötter.
Garnera jordärtskocksmos med timjan och malen peppar.