Stekt ryggbiff och krämig svampsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt ryggbiff och krämig svampsås

Stekt ryggbiff och krämig svampsås

med vitlöksmos och rostade grönsaker

Vi hoppas att ni har sparat denna rätt till helgen, för här bjuder vi på en riktigt lyxig och spännande rätt. Vi ska nämligen laga supermör, perfekt stekt ryggbiff. Underbara tillbehör är krämigt potatismos med vitlök, rostad palsternacka och morot, och en fantastisk svampsås med massor av grädde och persilja.

Allergener:
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Angus ryggbiff

200 g

Champinjoner

1 paket

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

1 st

Vitlöksklyfta

500 g

Bakpotatis

4 g

Kycklingbuljong

2 st

Palsternacka

2 st

Morot

25 g

Honung

4 g

Vitlöksflörter

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 2)

3 msk

Mjölk (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 3)

½ msk

Vetemjöl (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

½ msk

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)925 kcal
Energi (kJ)3871 kJ
Fett41 g
varav mättat18.4 g
Kolhydrater96.2 g
varav socker33.1 g
Protein45.7 g
Salt4.1 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Värm ugnen till 240°C/220°C varmluft.

Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten. 

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Skala vitlök.

 

Gör vitlöksmos
2

Koka potatis och vitlök i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vatten och lägg tillbaka potatis och vitlök i kastrullen. Mosa tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.  Ställ åt sidan under lock tills servering.

TIPS: Tillsätt eventuellt en klick smör.

 

Rosta grönsaker
3

Under tiden, skär palsternacka (oskalad) och morot (oskalad) i 1 cm tunna strimlor, och placera på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Rosta i ugnen i 20-30 min, tills gyllene och mjuka.

Rör i honung när det återstår 10 min av grönsakernas tillagningstid.

Under tiden, skär svamp i tunna skivor. Finhacka persilja.

Stek kött
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme.

Bryn kött i 1 min per sida.

Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. 

Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.

TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min för mer genomstekt.

Laga sås
5

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i samma stekpanna på medelvärme.

Stek svamp i 3-4 min, tills brynt.

Rör i vetemjöl [1/2 msk | 1 msk], kycklingbuljong, Vitlöksflörter och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].

Rör i matlagningsgrädde och persilja, och sjud i ytterligare 2-3 min, tills lätt tjocknad. 

Servera
6

Skär kött i tunna skivor, lägg upp på tallrikar och toppa med svampsås.

Servera med rostade grönsaker och vitlöksmos.