Vi hoppas att ni har sparat denna rätt till helgen, för här bjuder vi på en riktigt lyxig och spännande rätt. Vi ska nämligen laga supermör, perfekt stekt ryggbiff. Underbara tillbehör är krämigt potatismos med vitlök, rostad palsternacka och morot, och en fantastisk svampsås med massor av grädde och persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Angus ryggbiff
200 g
Champinjoner
1 paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
500 g
Bakpotatis
4 g
Kycklingbuljong
2 st
Palsternacka
2 st
Morot
25 g
Honung
4 g
Vitlöksflörter
1 portionspåse
Bladpersilja
½ tsk
Salt (steg 2)
3 msk
Mjölk (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Vetemjöl (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240°C/220°C varmluft.
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Skala vitlök.
Koka potatis och vitlök i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vatten och lägg tillbaka potatis och vitlök i kastrullen. Mosa tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar. Ställ åt sidan under lock tills servering.
TIPS: Tillsätt eventuellt en klick smör.
Under tiden, skär palsternacka (oskalad) och morot (oskalad) i 1 cm tunna strimlor, och placera på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Rosta i ugnen i 20-30 min, tills gyllene och mjuka.
Rör i honung när det återstår 10 min av grönsakernas tillagningstid.
Under tiden, skär svamp i tunna skivor. Finhacka persilja.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme.
Bryn kött i 1 min per sida.
Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min för mer genomstekt.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i samma stekpanna på medelvärme.
Stek svamp i 3-4 min, tills brynt.
Rör i vetemjöl [1/2 msk | 1 msk], kycklingbuljong, Vitlöksflörter och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Rör i matlagningsgrädde och persilja, och sjud i ytterligare 2-3 min, tills lätt tjocknad.
Skär kött i tunna skivor, lägg upp på tallrikar och toppa med svampsås.
Servera med rostade grönsaker och vitlöksmos.