Ikväll presenterar vi en riktigt lyxig helgrätt, perfekt som bjudrätt, eller bara för att skämma bort familjen lite extra. Supermör ryggbiff som steks efter era önskemål. Läckert tillbehör är krämig potatismos, som får extra smak av att tillagas med vitlök. Vi rostar även jordärtskockor tillsammans med timjan, och garnerar dem sen med körvel. Vi toppar läckerheterna med en fantastisk ostronskivlingsås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300
Jordärtskocka
1
Vitlöksklyfta
1
Timjan
300
Angus ryggbiff
100
Ostronskivling
1
Körvel
1
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4
Kycklingbuljong
500
Potatis
¼
Salt (steg 5)
½
Salt (steg 2)
2
Mjölk (steg 2)
1
Olivolja (steg 4)
½
Olivolja (steg 5)
Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft). Ta fram kött så det blir rumstempererat, och krydda det med en nypa salt på båda sidor. Grovhacka timjanblad [2 kvistar | 4 kvistar]. Skrubba jordärtskocka och tärna den i 3 cm stora bitar. Placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, timjan, salt och peppar. Sprid ut och rosta överst i ugnen tills mjuk, 30-35 min.
Koka upp en kastrull med saltat vatten. Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök. Koka potatis och vitlök i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och mosa potatis och vitlök med mjölk [2 msk | 4 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Tillsätt eventuellt en klick smör. Sätt åt sidan under lock för att hålla på värmen.
Grovhacka ostronskivling.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på hög värme när det återstår 10 min av jordärtskockans tillagningstid. Tillsätt kött och bryn i 1 min per sida. Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. (Stek i ytterligare 1-2 min för mer genomstekt.) Låt köttet vila i ett foliepaket i några minuter. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
Hetta upp stekpannan igen på medelhög värme (torka inte ur pannan). Tillsätt olivolja [1/2 msk | 1 msk] och ostronskivling. Stek tills gyllene, 3-4 min. Sänk till medelvärme. Tillsätt matlagningsgrädde, kycklingbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Sjud tills såsen har tjocknat, 2-3 min. Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp ryggbiff, potatismos och rostad jordärtskocka på tallrikar. Garnera jordärtkocka med körvelblad. Servera med ostronskivlingsås.