Ikväll håller vi fest och ser till att kvällens härligheter serveras på ett ytterst inbjudande sätt, där hela familjen kan bygga sin egen tallrik. Vi steker ryggbiff till perfektion, rostar rosmarinpotatis, gratinerar blomkål med ost, lagar en ljuvlig pepparsås och hinner också med att trolla ihop en varm rödkålssallad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½
Rosmarin
500
Potatis
275
Blomkål
50
Riven mozzarella
(Innehåller Mjölk)
150
Rödkål, förskuren
25
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
20
Tranbär
(Kan innehålla Sesam, Nötter, Jordnötter)
300
Angus ryggbiff
2
Grovmalen svartpeppar
½
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
60
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
100
Mornaysås
(Innehåller Mjölk)
½
Bladpersilja
1
Vatten (steg 3)
½
Socker (steg 3)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Plocka och finhacka rosmarinblad [½ st, 2P].
Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, rosmarinblad, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25-30 min, eller tills gyllene.
Skär blomkål [1/2 st, 2P] i 2 cm små buketter.
Lägg blomkål i en ugnsform med mornaysåsen, en nypa salt och peppar, och rör om så blomkål är täckt.
Strö över mozzarella, täck formen med folie och gratinera i 25-30 min, tills blomkålen är mjuk och osten är gyllene.
Ta bort folien efter halva tiden. Låt svalna något innan servering.
Under tiden, blanda rödkål, balsamvinäger, tranbär, socker [1/2 tsk | 1 tsk] och vatten [1 dl | 2 dl] i en kastrull.
Täck med lock och koka på medelvärme i 15-18 min, tills rödkål är mjuk.
Under tiden, hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme.
Bryn kött i 1 min per sida.
Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare.
TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min för mer genomstekt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
Torka försiktigt ur stekpannan och hetta upp den på medelvärme.
Rosta grovmalen svartpeppar i 1-2 min, tills väldoftande. Rör i rödvinssås.
Sänk till låg värme och rör i matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P].
Finhacka persilja [1/2 påse, 2P] och strö den över gratinerad blomkål precis innan servering.
Skär kött i skivor och lägg upp det på en skärbräda eller serveringsfat.
Ringla lite sås över köttet, och servera resten vid sidan av.
Servera med rosmarinpotatis, gratinerad blomkål och rödkålssallad.