Ikväll frestar vi med en riktigt lyxig helgrätt, perfekt om ni har gäster på besök, eller bara för att skämma bort familjen lite extra. Supermör ryggbiff som steks till perfektion serveras med festliga tilbehör – gratinerad potatis, rödbetssallad med körvel och pinjenötter och en fantastisk rödvinssås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Angus ryggbiff
500 g
Potatis
3 st
Rödbeta
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Körvel
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
4 ml
Tryffelolja
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor.
Tärna rödbeta (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Placera potatis och rödbeta på var sin sida av en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Ringla över lite olivolja och krydda med en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, tills gyllene och möra.
Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, tills gyllene.
Ställ åt sidan.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär bort stjälk från körvel.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på hög värme.
Stek kött i 1 min per sida, eller tills brynt.
Sänk till medelhög värme och stek i 1–2 min per sida för medium rare.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Strö ost över potatisklyftorna när det återstår 5 min av tillagningstiden, och gratinera tills ost är gyllene.
Medan kött vilar, hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] på medelhög värme i stekpannan (behåll kvarvarande sky).
Fräs vitlök i 20–30 sek, tills väldoftande.
Rör i en skvätt vatten, rödvinssås, sky från foliepaketet, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Sjud under omrörning i 2–3 min.
TIPS: Tillsätt mer vatten om såsen verkar tjock.
Blanda försiktigt rostad rödbeta, körvel, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en skål.
Blanda majonnäs, tryffelolja [1/2 paket, 2P], en nypa salt och peppar i en liten skål.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp kött, klyftpotatis och rödbetssallad på tallrikar.
Toppa rödbetssallad med pinjenötter.
Ringla rödvinssås över köttet.
Servera med tryffelmajonnäs.