Ikväll frestar vi med ljuvligt god festmat bestående av stegt ryggbiff, rotsellerimos med potatis och vitlök, hasselnötstoppad purjolök med persiljesmör, och syrlig schalottenlökssås. Skäm bort era gäster i helgen, eller skäm bort familjen med en ytterst festlig vardagskväll!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300
Angus ryggbiff
1
Purjolök
20
Hasselnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
500
Potatis
½
Rotselleri
(Innehåller Selleri)
½
Schalottenlök
½
Kruspersilja
4
Köttbuljong
12.5
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1.5
Smör (steg 2)
1
Vatten (steg 2)
½
Vetemjöl (steg 2)
2
Mjölk (steg 3)
¼
Salt (steg 3)
½
Olivolja (steg 5)
¼
Salt (steg 5)
Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft). Ta fram smör [1½ msk | 3 msk] och kött så det blir rumstempererat. Krydda kött med en nypa salt på båda sidorna. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Halvera purjolök på bredden och längden. Placera den på folie, ringla över olivolja och krydda med en nypa salt och peppar. Vik ihop folie till ett paket och placera det på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 25-30 min, eller tills mjuk.
Skala rotselleri [½ st, 2P]. Tärna potatis (oskalad) och rotselleri i 2 cm stora bitar. Tillsätt potatis och rotselleri till kastrullen med kokande vatten och koka i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Finhacka schalottenlök [1/2 st, 2P] och persilja [½ påse, 2P]. Blanda smör, persilja (spara lite till garnering), en nypa salt och peppar en liten skål. Vispa ihop vatten [1 dl | 2 dl] och vetemjöl [½ msk | 1 msk] i en liten skål.
Häll av vattnet från potatis och rotselleri och mosa dem med mjölk [2 msk | 4 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Tillsätt eventuellt en klick smör. Ställ åt sidan under lock.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme när det återstår 10 min av purjolökens tillagningstid. Bryn kött i 1 min per sida. Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar. Tillsätt hasselnötter på andra sidan av plåten när det återstår 5 min av purjolökens tillagningstid.
Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i samma stekpanna på medellåg värme (behåll köttsaften). Fräs schalottenlök tills väldoftande, 1 min. Rör ner vitvinsvinäger [½ paket, 2P] och rör om i pannan. Tillsätt mjölmix, köttbuljong, köttsaften från foliepaketet, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Sjud under omrörning i 2-3 min. Tillsätt mer vatten om såsen blir för tjock. Grovhacka hasselnötter.
Skär kött i skivor. Lägg upp kött, rotsellerimos och purjolök på tallrikar. Toppa purjolök med persiljesmör och hasselnötter. Ös schalottenlökssås över köttet. Garnera med resterande persilja.