Ikväll frestar vi med ljuvligt god festmat med lyxiga ingredienser! Vi serverar stegt ryggbiff med rotsellerimos med potatis och vitlök och hasselnötstoppad purjolök med persiljesmör och skedar över en härlig schalottenlökssås. Skäm bort era gäster i helgen, eller skäm bort familjen med en ytterst festlig vardagskväll!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Angus ryggbiff
1 st
Purjolök
20 g
Hasselnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Nötter, Havre, Jordnötter, Råg, Sesam, Spelt, Vete, Korn)
500 g
Potatis
½ st
Rotselleri
(Innehåller Selleri)
½ st
Schalottenlök
½ portionspåse
Kruspersilja
4 g
Köttbuljong
12.5 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
3 msk
Mjölk (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1.5 msk
Smör (steg 3)
1 dl
Vatten (steg 3)
½ msk
Vetemjöl (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
¼ tsk
Socker (steg 5)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft). Ta fram smör och kött så det blir rumstempererat och krydda kött med en nypa salt.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skölj purjolök och halvera på längden. Placera den på folie, ringla över olivolja och krydda med en nypa salt och peppar.
Vik ihop folie till ett paket och placera det på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuk.
TIPS: Se till att stänga foliepaketet helt.
Skala och tärna potatis och rotselleri [½ st, 2P] i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och rotselleri i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet från potatis och rotselleri och mosa dem med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen.
Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Finhacka schalottenlök [1/2 st, 2P] och persilja [½ påse, 2P].
Vispa ihop vatten [1 dl | 2 dl] och vetemjöl [½ msk | 1 msk] i en liten skål.
Blanda rumstempererat smör [11/2 msk | 3 msk], persilja (spara lite till garnering), en nypa salt och peppar en ny skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme när det återstår 10 min av purjolökens tillagningstid.
Stek kött i 1 min per sida, eller tills brynt.
Sänk till medelhög värme och stek i 1–2 min per sida för medium rare.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek kött i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Tillsätt hasselnötter på andra sidan av plåten när det återstår 5 min av purjolökens tillagningstid.
Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i samma stekpanna på medellåg värme (behåll skyn).
Fräs schalottenlök i 1 min, eller tills väldoftande.
Rör ner vitvinsvinäger [½ paket, 2P] och rör om i pannan.
Tillsätt mjölmix, köttbuljong, skyn från foliepaketet, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Sjud i 2–3 min, tills såsen tjocknar.
Grovhacka hasselnötter.
TIPS: Tillsätt mer vatten om såsen blir för tjock.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp kött, rotsellerimos och purjolök på tallrikar.
Toppa purjolök med persiljesmör och hasselnötter.
Ös schalottenlökssås över köttet.
Garnera med resterande persilja.