Att blanda sälta och sötma är ett gammalt trick, och det använder vi oss av till kvällens stekta ankbröst som serveras med klassisk lingonsylt! Andra perfekta komplement till ankan är ugnsrostad rosmarinpotatis och en krispig lyxsallad med äpple, salladsmix och rostade valnötter. Och givetvis ska vi även ha en fantastisk sås – kvällens variant innehåller grädde, buljong och persilja. Dags att njuta av denna festmåltid!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
400 g
Småpotatis
½ st
Rosmarin
340 g
Ankbröst, sous vide
1 st
Äpple
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4 g
Kycklingbuljong
40 g
Valnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
60 g
Salladsmix
50 g
Lingonsylt
1 portionspåse
Bladpersilja
¼ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
2 msk
Vatten (steg 5)
Värm ugnen till 240 °/220 °C (varmluft).
Ta fram ankbröst så att de blir rumstempererade.
Använd en vass kniv för att skära ett X-mönster i ankskinnet. Torka av med hushållspapper och krydda med en generös nypa salt.
Halvera potatis.
Finhacka rosmarinsblad [1/2 påse, 2P].
Placera potatis på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, rosmarin, en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuk och gyllene.
Under tiden, placera ankbröst i en kall och torr stekpanna med skinnsidan ner och värm till hög värme.
Stek anka med skinnsidan ner i 3 min, eller tills skinnet är gyllene och knaprigt.
Sänk till medelvärme. Vänd anka och stek ytterligare 1 min, eller tills genomvarmt. Ställ åt sidan på en tallrik.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och rosta valnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en medelstor skål.
TIPS: Genom att ankan först placeras i en kall panna hjälper det fettet att smälta jämnt och skinnet att bli krispigt, samt att ingen olja behövs.
Under tiden, finhacka persilja.
Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Skölj salladsmix.
Vänd ner äpple, salladsmix, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], peppar och olivolja [1/4 msk | 1/2 msk] i skålen med valnötter.
Hetta upp samma stekpanna (med sky från ankan) på medelvärme.
Rör i matlagningsgrädde, kycklingbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], persilja och vatten [2 msk | 4 msk]. Sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.
Skär ankbröst i tunna skivor.
Lägg upp potatis, anka och sallad på tallrikar.
Toppa anka med persiljesås och servera med lingonsylt.