Kombinationen torsk, citron, smör och dill är en säker vinnare, så vi vågar nästan lova att denna goda fiskrätt kommer att uppskattas av hela familjen. Medan den brynta torsken sjuder i citron- och smörsåsen ugnsrostar vi broccoli och krossad potatis, som sedan toppas med gräddfil, syltad rödlök och dill. Smaklig måltid!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Torsk
(Innehåller Fisk)
400 g
Småpotatis
1 portionspåse
Dill
½ st
Rödlök
½ st
Citron
250 g
Broccoli
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 3)
½ dl
Vatten (steg 4)
1 msk
Smör (steg 5)
1 msk
Vatten (steg 3)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och placera potatis på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Krossa den lätt med en gaffel, och vänd sedan tillsammans med en generös skvätt olivolja och en nypa salt. Ställ åt sidan.
Skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stora bitar.
Placera broccoli på andra sidan av plåten [2 plåtar, 4P]. Blanda med olivolja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Rosta potatis och broccoli i ugnen i 10–12 min, eller tills mjuka och gyllene.
Halvera rödlök [1/2 st, 2P] och skär den i tunna skivor.
Blanda vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en liten skål.
Vänd rödlök i lagen och ställ skålen åt sidan. Häll av lagen innan servering.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Finhacka dill.
Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, en generös skvätt citronsaft och hälften av dillen i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med en nypa salt och peppar.
Stek fisk i 2–3 min på ena sidan. Vänd och tillsätt citronbuljong och smör [1 msk | 2 msk]. Tillaga i ytterligare 2–3 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Lägg upp krossad potatis, fisk och broccoli på tallrikar.
Toppa potatis med en klick gräddfil, syltad rödlök och resterande dill.
Toppa fisk med citronsås.