Trött på att alltid servera kött och potatis när du vill lyxa till det? Då har vi lösningen – en riktigt god pastarätt som passar perfekt som helgmiddag. Vi kokar färsk tagliatelle och vänder den i en krämig gräddsås med stekt zucchini och soltorkade tomater som vi smaksätter med färsk basilika och grönsaksbuljong. Sedan toppar vi med smörstekta räkor som kryddats med chili, vitlök och citron och serverar vår festmåltid med ett grönt inslag i form av rucolasallad med rostade pinjenötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Kungsräkor
(Innehåller Kräftdjur Kan innehålla Kräftdjur)
250 g
Tagliatelle
(Innehåller Ägg, Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Ägg, Senap)
2 st
Vitlöksklyfta
½ st
Röd chili
½ st
Citron
1 portionspåse
Basilika
50 g
Soltorkade tomater
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
½ st
Zucchini
40 g
Rucola
20 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
1 msk
Olivolja (steg 3)
1 msk
Smör (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka eller pressa vitlök.
Kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2P].
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene.
Lägg över till en skål och ställ åt sidan.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt räkor och krydda med en nypa salt. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Tillsätt smör [1 msk | 2 msk], vitlök, chili och en generös skvätt citronsaft. Stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Ställ åt sidan i en skål täckt med folie.
TIPS: 1) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten. 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Riv zucchini [1/2 st, 2P] grovt.
Grovhacka soltorkade tomater.
Skölj rucola.
Grovhacka basilikablad.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Stek zucchini, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och soltorkade tomater i 4–5 min, tills mjuka.
Rör ner grönsaksbuljong och matlagningsgrädde. Sänk till medelvärme.
Under tiden, koka pasta i 2–3 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp. Häll av resterande vatten.
Vänd ner pasta, basilika och sparat kokvatten i stekpannan.
Blanda rucola, pinjenötter, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål precis innan servering.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd. 3) Tillsätt en extra skvätt vatten om pastan verkar torr.
Lägg upp pasta i djupa tallrikar.
Toppa med räkor och ringla över smör- och citronsås.
Toppa med rucolasallad.