Teriyakisås är en mörk, tjock japansk sås med en karakteristisk smak som har blivit mycket populär över hela världen. Ikväll använder vi den till lax som vi steker innan vi tillsätter teriyakisås. Härliga tillbehör är luftigt ris, färsk gurka med sesamfrön, och kålsallad med lime.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150
Långkornigt vitt ris
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
1
Gurka
½
Lime
150
Kålmix
(Kan innehålla Selleri)
75
Teriyakisås
(Innehåller Gluten, Vete, Soja)
10
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
50
Svart sesammajonnäs
(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)
3
Vatten (steg 1)
½
Salt (steg 1)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock tills servering.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Stek med skinnsidan ner i 3-4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3-5 min, tills gyllene och genomstekt.
VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, grovhacka gurka.
Halvera lime [½ st, 2P].
När laxen är färdigstekt, rör i teriyakisås och en skvätt vatten i stekpannan, och vänd så laxen täcks av sås.
Lägg upp ris i skålar, och toppa med lax, kålmix och gurka.
Krydda gurka med salt.
Pressa limesaft på kålmix och ringla över olivolja.
Strö över sesamfrön på gurka och lax.
Servera med sesammajonnäs.