Här har vi helgmiddagen som gör hela familjen glad – nämligen en riktigt god burgare med hemmagjorda pommes! Vi gör biffar på blandfärs och toppar dem med riven gouda som smälter till ett gyllene täcke och värmer briochebröd lika fluffiga som små moln. Sedan bygger vi våra burgare med bröd, biffar, het och krämig srirachamajonnäs och en suverän sallad med syltad gurka. Som om inte krispiga pommes vore nog som tillbehör svänger vi också ihop en caeasarinspirerad sallad med körsbärstomater, gräslök, hyvlad ost och aioli.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Briochebröd
(Innehåller Ägg, Gluten, Mjölk, Vete Kan innehålla Sesam, Soja)
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
250 g
Blandfärs
100 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
500 g
Potatis
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
75 g
Strimlad salladsmix
½ st
Gurka
12 g
Grov senap
(Innehåller Senap)
1 st
Sallad
125 g
Körsbärstomater
20 g
Italiensk hårdost, hyvlad
(Innehåller Mjölk)
40 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
1 portionspåse
Gräslök
100 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
20 g
Sriracha
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Vatten* (steg 2)
1 msk
Ketchup (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 3)
1 st
Ägg (steg 3)
1 msk
Vatten (steg 4)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
Under tiden, skär gurka [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Blanda gurka, salladsmix [1/2 påse, 2P], senap, vitvinsvinäger, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk] i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Blanda srirachamajonnäs, vatten [1 msk | 2 msk] och ketchup [1 msk | 2 msk] i en liten skål och ställ åt sidan.
Blanda färs, ägg [1 st | 2 st], ströbröd och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Forma färsen till biffar (1 per person) med fuktiga händer, gör dem något större än bröden.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek biffar i 4–5 min på ena sidan. Vänd och toppa biffar med riven gouda. Stek under lock i ytterligare 4–5 min, tills biffar är genomstekta och osten smält.
VIKTIGT: Biffarna är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, ansa sallad och separera salladsbladen.
Skär körsbärstomater i kvartar.
Finhacka gräslök.
Blanda aioli och vatten [1 msk | 2 msk] i en liten skål.
Dela bröd på mitten, placera det direkt på ugnsgallret och värm i ugnen i 3–4 min, eller tills uppvärmt.
Bred srirachamajonnäs på briochebröd.
Fyll bröd med biffar och syltad gurksallad.
Placera salladsblad i ett lager på ett serveringsfat och toppa med tomat. Krydda med en nypa salt, ringla över aiolidressing och toppa med hyvlad ost och gräslök.
Servera med pommes och resterande srirachamajonnäs.
TIPS: Servera eventuellt med ketchup som dipp.