topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Tikka masala lax

Tikka masala lax

med vitlöksris och gurk- och koriandersallad

Tikka Masala är en färdig kryddblandning som används i olika indiska maträtter. Ikväll har vi valt att det är lax som ska ha huvudrollen, och den får lov att sjuda i en ljuvlig tikka masala-sås med curry, ingefära, grädde och lime. Vi serverar den underbara grytan med fluffigt vitlöksris och en krispig gurk- och koriandersallad.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Selleri
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

1 st

Lök

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

½ burk

Tomatpuré

½ st

Ingefära

2 st

Vitlöksklyfta

4 g

Curry-On

4 g

Milda Mahal

30 g

Tikka masala

1 paket

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

150 g

Basmatiris

1 portionspåse

Koriander

1 st

Gurka

½ st

Lime

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 2)

½ msk

Smör (steg 3)

2 dl

Vatten (steg 3)

1 tsk

Socker (steg 4)

½ tsk

Salt (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 5)

½ msk

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)867 kcal
Energi (kJ)3628 kJ
Fett44.5 g
varav mättat14.7 g
Kolhydrater77.1 g
varav socker12.8 g
Protein36.1 g
Salt6 g

Köksredskap

Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Finhacka lök.

Riv oskalad ingefära [½ st, 2P] och vitlök. 

Skär lime [½ st, 2P] i klyftor. 

Koka ris
2

Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.

Fräs hälften av vitlöken i 30 sek, eller tills väldoftande. 

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min, tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Koka sås
3

Under tiden, hetta upp smör [1/2 msk I 1 msk]  i en stekpanna på medelvärme.

Stek lök med en nypa salt i 5-6 min, tills mjuk.

Rör i ingefära, resterande vitlök, Milda Mahal, Curry-On och tikka masala, och stek i ytterligare 2 min. 

Rör i grönsaksbuljong, vatten [2 dl | 4 dl] och tomatpúre [1/2 burk, 2P], och sjud under lock i 10 min.

Tillsätt lax
4

Under tiden, ta bort skinn från lax och grovhacka köttet på en separat skärbräda.

Rör i lax, matlagningsgrädde, limejuice [1 msk I 2 msk], salt [1/2 tsk I 1 tsk] och socker [1 tsk I 2 tsk] i stekpannan med sås.

Sjud i 5-6 min, tills laxen är genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Förbered sallad
5

Under tiden, tärna gurka i 1 cm stora bitar.

Finhacka koriander.

Blanda gurka, koriander, en skvätt limejuice, olivolja [1/2 msk I 1 msk] och salt [1/4 tsk I 1/2 tsk] i en medelstor skål.

Servera
6

Lägg upp vitlöksris och lax tikka masala i skålar.

Servera med gurk- och koriandersallad.