Tom kha är en soppa från Thailand som innehåller kokosmjölk och curry. Vår underbara variant innehåller dessutom räkor, chili, fisksås, körsbärstomater och svamp. Vi serverar vår heta soppa med aromatiskt citrongräsris och nybakat krispigt korianderbröd.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250
Kokosmjölk
150
Räkor
(Innehåller Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)
200
Champinjoner
1
Citrongräs
10
Fisksås
(Innehåller Fisk)
30
Röd currypasta
125
Körsbärstomater
150
Jasminris
3
Vitlöksklyfta
1
Lök
1
Ingefära
1
Lime
1
Röd chili
1
Koriander
½
Pizzadeg
(Innehåller Vete, Gluten)
5
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
½
Olivolja (steg 2)
3
Vatten (steg 3)
1
Socker (steg 3)
½
Salt (steg 3)
3
Vatten (steg 4)
½
Olivolja (steg 4)
½
Salt (steg 4)
1
Smör (steg 5)
1
Olivolja (steg 5)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft.
Banka citrongräs med en träsked, och halvera den på längden.
Grovhacka svamp.
Finhacka lök.
Riv vitlök och ingefära (oskalad).
Kärna ur och finhacka chili.
Skär lime i klyftor.
Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i en medelstor stekpanna på medelhög värme.
Stek svamp i 4-6 min, eller tills brynt.
Tillsätt lök, ingefära, currypasta, hälften av vitlöken och hälften av citrongräset, och stek i 2-3 min.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl], socker [1 tsk | 2 tsk], kokosmjölk och körsbärstomater till stekpannan. Sjud på låg värme i 20-22 min.
Efter 20 min, tillsätt fisksås, chili och räkor. Rör tills räkorna är genomkokta, 1-2 min.
Krydda med salt [1/2 tsk |1 tsk] och limejuice [2 msk | 4 msk].
Plocka bort citrongräs innan servering.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Under tiden grytan sjuder, hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs resterande citrongräs tills väldoftande, 1-2 min.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min, tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. Plocka bort citrongräs innan servering.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, grovhacka koriander.
Blanda koriander, resterande vitlök, olivolja [1 msk | 2 msk], sesamfrön [1/2 påse, 2P], en nypa salt och peppar i en skål.
Lägg pizzadegen [1/2 st, 2P] på en plåt. Vik degen tredubbelt (tillsätt korianderolja och ett par klickar smör i varje lager, och även ovanpå).
Baka bröd i ugnen i 13-15 min, eller tills gyllene och genombakat.
Skär bröd i trekanter.
Lägg upp Tom Kha och ris i djupa tallrikar.
Servera med korianderbröd och resterande limeklyftor.