Shawarma är en snabbmatsklassiker som går lika bra att göra hemma i ditt eget kök! Kvällens gröna variant på vegokebab och zucchini serveras med klyftpotatis i varma pitabröd med tomat, syltad rödlök och en smakrik youghurtsås med koriander och vitlök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Harissakrydda
300 g
Potatis
1 st
Rödlök
1 st
Citron
1 st
Zucchini
1 st
Tomat
200 g
Vegansk kebab
(Innehåller Soja, Vete, Gluten, Senap, Havre)
4 g
Jorden Runt
(Innehåller Ägg, Senap)
2 st
Pitabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
½ st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Koriander
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
¼ tsk
Salt till potatis
½ tsk
Socker till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
¼ tsk
Salt till vegoprotein
¼ tsk
Salt till sås
¼ tsk
Salt till grönsaker
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, hälften av harissakryddan, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, halvera och skär rödlök i tunna skivor.
Halvera citron.
Blanda en generös skvätt citronsaft, socker och salt i en liten skål.
Vänd rödlök i lagen och ställ åt sidan.
Häll av lag innan servering.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka koriander.
Blanda yoghurt, vitlök, koriander, resterande harissakrydda, salt och en nypa peppar i en liten skål.
Skär zucchini i 1/2 cm tunna skivor.
Grovhacka tomat.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegokebab med Jorden Runt, salt och en nypa peppar i 3–4 min, eller tills brynt. Lägg över på en tallrik och håll varmt.
Stek zucchini med salt och en nypa peppar i 2–3 min, eller tills mjuk.
Under tiden, håll pitabröd under vattenkranen i 1 sekund.
Placera dem direkt på ugnsgallret och rosta i 2–3 min, eller tills uppvärmda.
Halvera pitabröd och öppna försiktigt upp dem som fickor.
Fyll pitahalvor med vegokebab, sås, zucchini, tomat och syltad rödlök.
Lägg upp pitahalvor, potatis och resterande grönsaker i djupa tallrikar.
Ringla resterande sås över potatis.