Turkiska köttbullar i kryddig citronsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Turkiska köttbullar i kryddig citronsås

Turkiska köttbullar i kryddig citronsås

med krämig pärlcouscous och fänkål

I kväll står köttbullar på menyn, men inte den klassiska varianten med lingonsylt och potatis. Istället har vi hämtat inspiration från Turkiet och lagar en spännande rätt med massor av smak. Vi kryddar färsen med vår egen kryddblandning Panamat och vänder köttbullarna i en härlig sås med rökt paprika, chili flakes och citronsaft. Vi serverar dem på en bädd av krämig pärlcouscous med yoghurt och vitlök och toppar med en smakrik sallad på fänkål, spenat och dill.

Allergener:
Vete
Gluten
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Blandfärs

170 g

Pärlcouscous

(Innehåller Vete, Gluten)

1 st

Vitlöksklyfta

½ st

Citron

4 g

Rökt paprikapulver

1 g

Chiliflakes

4 g

Panamat

1 portionspåse

Dill

60 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

25 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

1 paket

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

½ st

Fänkål

Ingår inte i din leverans

4 dl

Vatten (steg 1)

¼ tsk

Salt (steg 1)

1 st

Ägg (steg 2)

¾ tsk

Salt (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 5)

2 msk

Smör (steg 5)

½ msk

Olivolja (steg 5)

½ msk

Olivolja (steg 3)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4018 kJ
Energi (kcal)960 kcal
Fett53.1 g
varav mättat23.8 g
Kolhydrater77.2 g
varav socker9.1 g
Protein40.2 g
Salt4.1 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka couscous
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [4 dl | 8 dl] och salt [1/2 tsk | 1 tsk].

Tillsätt pärlcouscous, sänk till medellåg värme och sjud i 12–15 min, eller tills ”al dente”. Häll av vattnet.

Gör köttbullar
2

Under tiden, skär fänkål [1/2 st, 2P] i tunna skivor.

Blanda fänkål och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål och ställ åt sidan.

Blanda blandfärs, ägg [1 st | 2 st], ströbröd, Panamat och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en ny stor skål.

Rulla färsen till köttbullar (4 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.

Stek köttbullar
3

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Sänk till medelvärme när de är brynta.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Förbered råvaror
4

Under tiden, halvera citron [1/2 st, 2P].

Grovhacka dill.

Skölj spenat.

Finhacka eller pressa vitlök.

Laga sås
5

Smält smör [2 msk | 4 msk] i pannan med färdigstekta köttbullar.

Tillsätt rökt paprikapulver, chili flakes och en generös skvätt citronsaft och stek i 30 sek, tills väldoftande. Vänd köttbullar i såsen.

Rör ner spenat, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och dill i fänkål precis innan servering.

Rör ner yoghurt, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och vitlök i pärlcouscous.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Servera
6

Lägg upp pärlcouscous och fänkålssallad i djupa tallrikar.

Toppa med köttbullar och ringla över resterande sås.