I kväll står köttbullar på menyn, men inte den klassiska varianten med lingonsylt och potatis. Istället har vi hämtat inspiration från Turkiet och lagar en spännande rätt med massor av smak. Vi kryddar färsen med vår egen kryddblandning Panamat och vänder köttbullarna i en härlig sås med rökt paprika, chili flakes och citronsaft. Vi serverar dem på en bädd av krämig pärlcouscous med yoghurt och vitlök och toppar med en smakrik sallad på fänkål, spenat och dill.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Blandfärs
170 g
Pärlcouscous
(Innehåller Vete, Gluten)
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Citron
4 g
Rökt paprikapulver
1 g
Chiliflakes
4 g
Panamat
1 portionspåse
Dill
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 paket
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½ st
Fänkål
4 dl
Vatten (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 1)
1 st
Ägg (steg 2)
¾ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 5)
2 msk
Smör (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 3)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [4 dl | 8 dl] och salt [1/2 tsk | 1 tsk].
Tillsätt pärlcouscous, sänk till medellåg värme och sjud i 12–15 min, eller tills ”al dente”. Häll av vattnet.
Under tiden, skär fänkål [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Blanda fänkål och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål och ställ åt sidan.
Blanda blandfärs, ägg [1 st | 2 st], ströbröd, Panamat och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en ny stor skål.
Rulla färsen till köttbullar (4 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Sänk till medelvärme när de är brynta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, halvera citron [1/2 st, 2P].
Grovhacka dill.
Skölj spenat.
Finhacka eller pressa vitlök.
Smält smör [2 msk | 4 msk] i pannan med färdigstekta köttbullar.
Tillsätt rökt paprikapulver, chili flakes och en generös skvätt citronsaft och stek i 30 sek, tills väldoftande. Vänd köttbullar i såsen.
Rör ner spenat, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och dill i fänkål precis innan servering.
Rör ner yoghurt, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och vitlök i pärlcouscous.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp pärlcouscous och fänkålssallad i djupa tallrikar.
Toppa med köttbullar och ringla över resterande sås.