Ugnsbakad citrontorsk och palsternackmos
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ugnsbakad citrontorsk och palsternackmos

Ugnsbakad citrontorsk och palsternackmos

med dillsås och fänkål- och äppelsallad

Veckans fiskrätt bjuder på massor av härliga ingredienser. Medan torskens ugnssteks med en skvätt citron lagar vi en underbart krämig dillsås med grädde, vitlök och grönsaksbuljong. Vi serverar vår torsk med ett vitlöksdoftande mos på potatis och palsternacka och en sallad med marinerad fänkål och äpple.

Taggar:
Glutenfri
Lågkalori
Allergener:
Fisk
Selleri
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Bakpotatis

1 st

Palsternacka

2 st

Vitlöksklyfta

½ st

Fänkål

1 st

Äpple

1 portionspåse

Dill

250 g

Torsk

(Innehåller Fisk)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

½ st

Citron

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

3 msk

Mjölk (steg 1)

½ msk

Olivolja (steg 2)

½ tsk

Socker (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2707 kJ
Energi (kcal)647 kcal
Fett23.2 g
varav mättat9.8 g
Kolhydrater75.4 g
varav socker22.3 g
Protein33.6 g
Salt3.4 g

Köksredskap

Bakplåt
Kastrull

Instruktioner

Laga mos
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.

Koka potatis, palsternacka och hälften av vitlöken i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis, palsternacka och vitlök med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Marinera fänkål & äpple
2

Dela citron [1/2 st, 2P] i klyftor.

Halvera och skär fänkål [1/2 st, 2P] i tunna skivor.

Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.

Blanda olivolja [1/2 msk | 1 msk], en skvätt citronsaft, socker [1/2 tsk | 1 tsk], en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Tillsätt fänkål och äpple och blanda. Låt marinera tills servering.

Ugnsstek torsk
3

Torka av fisk med hushållspapper.

Placera fisk på en plåt med bakplåtspapper.

Ringla över olivolja och en skvätt citronsaft och krydda med en nypa salt och peppar.

Tillaga i ugnen i 12–15 min, eller tills gyllene och genomstekt.

TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Hacka vitlök och dill
4

Under tiden, finhacka eller pressa resterande vitlök.

Grovhacka dill.

Koka dillsås
5

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en ny medelstor kastrull på medelhög värme.

Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt grönsaksbuljong, matlagningsgrädde, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Sjud i 2–3 min, tills tjocknat.

Rör i hälften av dillen.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.

Servera
6

Lägg upp palsternacksmos och citrontorsk på tallrikar.

Ringla över krämig dillsås.

Servera med marinerad fänkål och äpple.

Garnera med resterande dill.