Njut av havets läckra smaker med vår ugnsbakade torsk, där den goda fisken får sällskap av krämigt mos, rostade rotfrukter och en härlig smörsås. Rätten erbjuder en lätt men tillfredsställande måltid med en symfoni av smaker.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Torsk
(Innehåller Fisk)
20 g
Hasselnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Spelt, Vete, Korn, Havre, Jordnötter, Råg)
1 st
Citron
1 portionspåse
Bladpersilja
1 portionspåse
Gräslök
500 g
Bakpotatis
2 st
Palsternacka
2 st
Morot
25 g
Honung
1 st
Vitlöksklyfta
¼ tsk
Salt till grönsaker
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
¼ tsk
Salt till fisk
3 msk
Smör till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft). Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skär morot och palsternacka (oskalade) i 1 cm tjocka stavar.
Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka.
TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt.
Under, tiden, skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.
Koka potatis och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis och vitlök tillsammans med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, grovhacka hasselnötter.
Finhacka persilja och gräslök.
Halvera citron.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Rosta hasselnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en skål.
Vänd morot och palsternacka med honung när det återstår 10 min av tillagningstiden. Rosta resterande tid.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt.
Placera den på en ny plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 8–10 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, smält smör i samma stekpanna på medelhög värme. Sjud under omrörning i 3–4 min, tills något brynt.
Ta av från värme och rör ner en generös skvätt citronsaft, en nypa salt och peppar, persilja, hasselnötter och gräslök.
Lägg upp mos, rotfrukter och fisk på tallrikar.
Skeda örtsås över fisk.