Ugnsstekt fläskytterfilé och rispilaff
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ugnsstekt fläskytterfilé och rispilaff

Ugnsstekt fläskytterfilé och rispilaff

med krämig sås och färsk dill

Rispilaff är vanligt i många olika kök världen över. Det innebär att riset kokas i buljong med stekta grönsaker, vilket gör det extra gott och smakrikt. I dagens version använder vi morot, lök och kycklingbuljong och blandar det färdiga riset med tranbär och rostade mandlar. Vi serverar det med ugnsstekt fläskytterfilé som vi smaksätter med örtkryddor, och en krämig dillsås med crème fraiche.

Allergener:
Nötter
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Morot

1 st

Lök

4 g

Kycklingbuljong

300 g

Fläskytterfilé

4 g

Vitlöksflörter

20 g

Mandlar

(Innehåller Nötter Kan innehålla Råg, Sesam, Spelt, Vete, Korn, Gluten, Havre, Jordnötter)

1 portionspåse

Dill

75 ml

Crème fraiche

(Innehåller Mjölk)

20 g

Tranbär

(Kan innehålla Sesam, Nötter, Jordnötter)

150 g

Långkornigt vitt ris

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olivolja (steg 1)

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

2 msk

Vatten (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3339 kJ
Energi (kcal)798 kcal
Fett35.3 g
varav mättat13.1 g
Kolhydrater78.6 g
varav socker14.2 g
Protein40 g
Salt3.6 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Tärna morot (oskalad) i 1 cm stora bitar. Finhacka lök.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Stek morot och lök tills lök är lätt genomskinlig, 1–2 min.

Tillsätt vatten [3 dl | 51/2 dl] och koka upp. Rör i ris, kycklingbuljong och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Stek kött
2

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme.

Tillsätt kött och krydda med hälften av Vitlöksflörter och en nypa salt.

Stek i 2 min per sida, eller tills brynt.

Lägg över kött på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 12–15 min.

Ta ut köttet och låt det vila i ett foliepaket tills servering.

TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.

Rosta mandlar
3

Under tiden, grovhacka mandlar och dill.

När det återstår 4 min av köttets tillagningstid, tillsätt mandlar i hörnet av plåten och ugnsstek tills lätt rostade, 2–3 min.

Laga sås
4

Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medellåg värme.

Rör ner crème fraiche, dill, resterande Vitlöksflörter, vatten [2 msk | 4 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.

Sjud tills genomvarmt och något tjocknat, ca 1 min.

Gör rispilaff
5

Fluffa upp riset med en gaffel. Rör ner tranbär och rostade mandlar.

Skär kött i tunna skivor. Rör ner sky från köttet i pannan med sås.

Servera
6

Lägg upp kött och rispilaff på tallrikar.

Toppa kött med dillsås.