Rispilaff är vanligt i många olika kök världen över. Det innebär att riset kokas i buljong med stekta grönsaker, vilket gör det extra gott och smakrikt. I dagens version använder vi morot, lök och kycklingbuljong och blandar det färdiga riset med tranbär och rostade mandlar. Vi serverar det med ugnsstekt fläskytterfilé som vi smaksätter med örtkryddor, och en krämig dillsås med crème fraiche.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Morot
1 st
Lök
4 g
Kycklingbuljong
300 g
Fläskytterfilé
4 g
Vitlöksflörter
20 g
Mandlar
(Innehåller Nötter Kan innehålla Råg, Sesam, Spelt, Vete, Korn, Gluten, Havre, Jordnötter)
1 portionspåse
Dill
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
20 g
Tranbär
(Kan innehålla Sesam, Nötter, Jordnötter)
150 g
Långkornigt vitt ris
1 msk
Olivolja (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Vatten (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna morot (oskalad) i 1 cm stora bitar. Finhacka lök.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Stek morot och lök tills lök är lätt genomskinlig, 1–2 min.
Tillsätt vatten [3 dl | 51/2 dl] och koka upp. Rör i ris, kycklingbuljong och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme.
Tillsätt kött och krydda med hälften av Vitlöksflörter och en nypa salt.
Stek i 2 min per sida, eller tills brynt.
Lägg över kött på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 12–15 min.
Ta ut köttet och låt det vila i ett foliepaket tills servering.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Under tiden, grovhacka mandlar och dill.
När det återstår 4 min av köttets tillagningstid, tillsätt mandlar i hörnet av plåten och ugnsstek tills lätt rostade, 2–3 min.
Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medellåg värme.
Rör ner crème fraiche, dill, resterande Vitlöksflörter, vatten [2 msk | 4 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Sjud tills genomvarmt och något tjocknat, ca 1 min.
Fluffa upp riset med en gaffel. Rör ner tranbär och rostade mandlar.
Skär kött i tunna skivor. Rör ner sky från köttet i pannan med sås.
Lägg upp kött och rispilaff på tallrikar.
Toppa kött med dillsås.