I kväll blir det inspiration från Ungern, nämligen en gulaschsoppa. Vi gör den med bland annat köttbullar på nötfärs, potatis, lök, paprika, morot och vår egen kryddblandning Mamas Favorit. Vi toppar vår smakrika och goda soppa med gräddfil och persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Nötfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 burk
Tomatpuré
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
2 g
Rökt paprikapulver
10 g
Kycklingfond
1 st
Morot
1 st
Lök
300 g
Potatis
1 st
Paprika
1 portionspåse
Bladpersilja
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
1
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Salt till grönsaker
1 msk
Smör till grönsaker
1 msk
Mjöl till sås
2 dl
Vatten till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock.
Blanda nötfärs, ägg, ströbröd och salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (5 per person).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 5–6 min, eller tills brynta. Vänd då och då. Placera dem på en tallrik. Köttbullarna fortsätter att tillagas i steg 4.
Under tiden, finhacka lök.
Tärna paprika i 1 cm stora bitar.
Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.
Hetta upp stekpannan som användes till köttbullarna på medelhög värme (torka inte ur den).
Stek lök, morot, paprika och salt i 3–4 min, tills lätt mjuka.
Tillsätt smör och låt smälta.
Tillsätt tomatpuré, mjöl, Mamas Favorit och rökt paprikapulver och stek i 1 min, tills väldoftande.
Rör ner kycklingbuljong, köttbullar och vatten.
Sänk till medelvärme och sjud i 4–5 min, tills såsen tjocknat och köttbullarna är genomstekta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, finhacka persilja.
Rör ner potatis med soppa precis innan servering.
Lägg upp soppa med köttbullar i skålar.
Toppa med en klick gräddfil och strö över persilja.