I det vietnamesiska köket är banh mi en kort baguette med en krispig skorpa och luftig konsistens. Den delas på längden och fylls med goda ingredienser. Vi har valt att fylla vår banh mi med marinerat fläsk, gurkstavar, picklad morot och chili, och så serverar vi dem med sesamrostad potatis och söt mangosallad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Fläskkotlett hel
2 st
Baguette
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Sesam)
40 g
Sweet chilisås
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
30 g
Hoisinsås
(Innehåller Sesam, Soja, Gluten, Vete)
1 portionspåse
Mynta & koriander
2 st
Morot
1 st
Gurka
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Mango
1 st
Röd chili
500 g
Potatis
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
5 g
Ginger Ninja
(Innehåller Senap, Ägg)
100 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
20 g
Sriracha
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Vatten (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 3)
¼ msk
Olivolja (steg 4)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor, och placera på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med lite olivolja, Ginger Ninja, en nypa salt och peppar.
Rosta i 25–35 min, tills gyllene och mjuk.
Strö sesamfrön över potatisen när den är färdigrostad.
Skär kött i 2 cm tjocka strimlor på en separat skärbräda och krydda med en nypa salt.
Blanda kött, sojasås, sweet chilisås, hoisinsås, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], en generös nypa peppar och olivolja [1 msk | 2 msk] i en medelstor skål.
Ställ åt sidan för att marineras.
Skala morot i långa band med en potatisskalare.
Blanda vitvinsvinäger, vatten [1 msk I 2 msk], socker [½ tsk | 1 tsk] och en nypa salt i en medelstor skål.
Rör i morot och ställ åt sidan tills servering.
Skär hälften av gurka i tunna stavar, och tärna resten i 1 cm stora bitar.
Halvera, kärna ur och skär chili [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Plocka och grovhacka mynta- och korianderblad.
Skala och skär mango [1/2 st, 2P] i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm bitar.
Blanda mango, tärnad gurka, mynta, koriander, olivolja [1/4 msk | 1/2 msk] och en nypa salt i en skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min, tills brynt och genomstekt.
Värm bröd på gallret i ugnen i 7-8 min när det återstår 7–8 min av potatisens tillagningstid.
Skär färdiga bröd halvvägs på längden (som ett korvbröd), utan att skära helt igenom.
Under tiden, blanda majonnäs och sriracha i en liten skål.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Häll av lag från morot.
Fyll brödet med kött, gurkstavar, picklad morot och chili.
Servera banh mi med potatis och srirachamajonnäs på tallrikar, och mangosalsa i en skål vid sidan av.