Den kulinariska resan går till Libanon, och vi överraskar med en massa spännande mat. Varm linssallad med kål, citron och kumminrostad morot, lök och rödbeta. Krispiga za'atarchips gör du själv av tortillas, olivolja och ljuvliga kryddor. Och så toppar vi med en svalkande tahinidressing, och smulad salladsost.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
25 g
Tahini
(Innehåller Sesam)
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
2 st
Tortillabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
150 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
4 g
Spiskummin, malen
1 st
Vitlöksklyfta
½ paket
Gröna linser
2 st
Rödbeta
100 g
Salladsmix
8 g
Za'atar
(Innehåller Sesam)
50 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
1 st
Rödlök
2 st
Morot
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till dressing
¼ tsk
Socker till dressing
3 msk
Vatten till dressing
¼ tsk
Salt till tortillachips
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna oskalad morot och rödbeta i 2 cm stora bitar.
Skär rödlök i 2 cm breda klyftor.
Placera grönsaker på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, spiskummin, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Blanda yoghurt, majonnäs, vitlök, tahini, salt, socker och vatten i en liten skål.
Skär tortillas i 2 cm stora fyrkanter.
Blanda tortillabitar, en skvätt olivolja, za'atar och salt i en stor skål.
Fördela tortillabitar på en ny plåt med bakplåtspapper, och ställ åt sidan.
Under tiden, häll av och skölj linser.
Tillsätt linser till plåten med grönsaker, när det återstår 5 min av tillagningstiden, och blanda.
Sätt samtidigt in za'atarchips i ugnen, och baka i 4–5 min, tills gyllene.
Ta ut färdiga grönsaker och za'atarchips, och låt dem svalna lite.
Halvera citron.
Skölj salladsmix.
Blanda salladsmix, en skvätt citronsaft, salt och olivolja i en stor skål.
Precis innan servering, tillsätt rostade grönsaker och linser till salladen, och blanda.
Lägg upp linssallad i skålar.
Ringla över tahinidressing.
Toppa med za'atarchips och smula över salladsost.