Idag lagar vi en perfekt kokt risotto med champinjoner och purjolök, där riset har kvar lite tuggmotstånd. Smör och osten gör vår mustiga svamprisotto ljuvligt krämig. Vi toppar med stekt ostronskivling, stekt broccolini, tryffelolja och en knaprig hasselnötstopping med basilika och ost.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
150 g
Risottoris
4 g
Vitlöksflörter
20 g
Hasselnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Spelt, Vete, Korn, Havre, Jordnötter, Råg)
200 g
Champinjoner
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
8 ml
Tryffelolja
1 portionspåse
Basilika
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
8 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
100 g
Ostronskivling
200 g
Broccolini
1 st
Purjolök
2 msk
Smör till stekning
¼ tsk
Salt till svamp
6 dl
Vatten till risotto
¼ tsk
Salt till grönsaker
1 msk
Smör till risotto
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Grovhacka champinjoner.
Skölj av purjolök och skär den i tunna skivor.
Smält smör i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt champinjoner, purjolök, Vitlöksflörter, salt och en nypa peppar, och stek i 3–4 min, eller tills mjuka.
Tillsätt ris och sojasås till stekpannan och fräs i 1–2 min, eller tills lätt genomskinligt.
Rör i vatten och grönsaksbuljong, och koka upp.
Sänk till medelvärme, och sjud under regelbunden omrörning i 18–22 min, eller tills buljongen är absorberad och riset är "al dente".
TIPS: "Al dente" betyder att ris är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd.
Riv ostronskivling i grova bitar.
Placera broccolini på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper, och ostronskivling på andra sidan. Ringla över olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.
Tillaga i ugnen i 10–12 min, eller tills mör.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, skär citron i klyftor.
Grovhacka hasselnötter och basilikablad.
Blanda hasselnötter, basilika och hälften av osten i en medelstor skål. Ställ åt sidan tills servering.
Ta stekpannan av värme när risotton är färdig.
Rör i resterande ost, smör och en generös skvätt citronsaft.
Krydda generöst med salt och peppar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar för torr.
Lägg upp svamprisotto i skålar.
Toppa med ostronskivling och ringla över tryffelolja.
Lägg upp broccolini och pressa citronsaft över den.
Strö över hasselnötstopping.