Dagens middag blir en vegetarisk variant på pasta bolognese, med vegofärs istället för köttfärs. Vi lagar en klassisk tomatsås och smaksätter med medelhavskryddor, balsamvinäger och mornaysås innan vi vänder ner vår färdigkokta spaghetti i den. Vi toppar pastan med riven ost och italiensk salsa cruda med körsbärstomater, lök, basilika och olivolja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Spaghetti
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja)
½ st
Rödlök
160 g
Vegofärs
(Innehåller Gluten, Korn, Soja)
1 burk
Tomatpuré
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
100 g
Mornaysås
(Innehåller Mjölk)
4 g
Medelhavets Pärla
1 portionspåse
Basilika
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
125 g
Körsbärstomater
4 g
Vitlöksflörter
½ msk
Olivolja (steg 2)
1 tsk
Socker (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”. Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Medan pasta kokar, hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegofärs i 2–3 min.
Tillsätt Medelhavets Pärla, Vitlöksflörter, grönsaksbuljong, balsamvinäger och tomatpuré till stekpannan. Sjud i 1–2 min, tills väldoftande.
Tillsätt krossade tomater, socker [1 tsk | 2 tsk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och sparat kokvatten [1 dl | 2 dl] till stekpannan. Sänk till medelvärme och sjud i 3–4 min.
Rör ner mornaysås och sjud på låg värme i 1–2 min.
Medan såsen sjuder, finhacka lök [1/2 st, 2P].
Halvera körsbärstomater.
Finhacka basilika.
Blanda körsbärstomater, lök, basilika, olivolja [1/2 msk | 1 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tskp] och peppar i en medelstor skål.
Vänd ner pasta i färdig tomatsås.
Lägg upp pasta och vegetarisk bolognese i skålar.
Strö över finriven ost.
Toppa med salsa cruda.