I kväll bjuder vi på en vegetarisk variant av den klassiska lasagnen, nämligen pastagratäng med linser. De röda linserna får sällskap av lök, krossade tomater, medelhavskryddor och en krämig bechamelsås och ugnsbakas under ett härligt osttäcke. Som tillbehör serverar vi en lätt sallad med zucchini och basilika.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Soja)
1 st
Lök
100 g
Röda linser
(Kan innehålla Gluten)
50 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg Kan innehålla Ägg, Mjölk)
½ burk
Tomatpuré
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
4 g
Vitlöksflörter
1 paket
Krossade tomater
½ st
Zucchini
1 portionspåse
Basilika
2 dl
Vatten (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Smör (steg 4)
1 msk
Vetemjöl (steg 4)
10 msk
Mjölk (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka lök.
Skölj linser.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor kastrull på medelhög värme.
Stek lök i 2–3 min, eller tills gyllene.
Tillsätt tomatpuré [1/2 burk, 2P], krossade tomater, vatten [2 dl | 4 dl], linser, grönsaksbuljong, sojasås [1/2 paket, 2P], Vitlöksflörter, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Sänk till medelvärme och sjud under lock i 15–20 min, eller tills linserna är mjuka.
Under tiden, koka pasta i 5–7 min.
Häll av vatten och häll pasta i en ugnsform.
TIPS: Pasta lagas färdigt i steg 5.
Smält smör [1 msk | 2 msk] på medelhög värme i kastrullen som användes till pastan.
Tillsätt mjöl [1 msk | 2 msk] och rör tills en pasta har formats.
Tillsätt mjölk [2 dl | 4 dl] lite i taget och vispa i 3–4 min, eller tills såsen tjocknar.
Tillsätt finriven ost, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar och rör om tills osten smälter.
Rör ned linssås i ugnsformen med pasta.
Täck med bechamelsås och toppa med gouda.
Ugnsbaka i 10–12 min, eller tills osten har fått färg och pastan är mjuk.
Under tiden, skala zucchini [1/2 st, 2P] i långa band med en potatisskalare.
Riv av basilikablad.
Blanda zucchini, basilika, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Lägg upp gratäng på tallrikar och servera med zucchinisallad.