Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Är ni en familj som älskar pasta? Då har ni säkert lagat pasta bolognese många gånger. Ikväll experimenterar vi med den populära rätten, och frestar med en vegetarisk variant med vitlök, morot, tomat och linser. Vi toppar med pinjenötter, hyvlad ost och basilikablad, och så är maten färdig.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Spaghetti
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja)
100
Röda linser
(Kan innehålla Gluten)
1
Tomatpuré
4
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
2
Vitlöksklyfta
1
Morot
1
Tomat
12
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
4
Vitlöksflörter
1
Krossade tomater, vitlök & lök
25
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
20
Italiensk hårdost, hyvlad
(Innehåller Mjölk)
1
Basilika
10
Pinjenötter
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
1
Olivolja (steg 2)
4
Vatten (steg 3)
1
Socker (steg 3)
¼
Salt (steg 3)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka eller pressa vitlök.
Riv morot (oskalad).
Plocka basilikablad och finhacka hälften.
Tärna tomat i 1 cm stora bitar.
Skölj linser i en sil under kallt vatten.
Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelvärme.
Stek vitlök, morot, tomat, Vitlöksflörter och tomatpuré i 2-3 min.
Tillsätt balsamvinäger och socker [1 tsk | 2 tsk] till stekpannan, rör om och sjud i 1-2 min.
Tillsätt krossade tomater, vatten [4 dl | 8 dl], sojasås, grönsaksbuljong, linser och en nypa peppar. Koka upp, sänk till låg värme och sjud under lock i 20-25 min. Rör om då och då.
Ta av locket och sjud i ytterligare 3-4 min. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och tillsätt hackad basilika.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.
Tillsätt pasta till kastrullen med kokande vatten när det återstår 10 min av såsens tillagningstid. Koka i 8-9 min, eller tills ‘al dente'.
Häll av vattnet, lägg tillbaka pasta i kastrullen och ringla eventuellt över lite olivolja.
TIPS: Vattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ‘Al dente’ betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Medan pastan kokar, hetta upp en mindre stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 2-4 min, eller tills gyllene.
Rör i färdig pasta med såsen precis innan servering.
Lägg upp spaghetti bolognese på tallrikar.
Garnera med pinjenötter, hyvlad ost och basilikablad.