I kväll går den kulinariska resan till Grekland, och vi frestar med en ljuvlig vegetarisk moussaka med vegofärs, lök, tomater och rostad aubergine. Vi toppar vår moussaka med mornaysås och ost, och serverar den med rostat vitlöksbröd och färsk persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
50 g
Mornaysås
(Innehåller Mjölk)
4 g
Medelhavets Pärla
½ paket
Krossade tomater
180 g
Vegofärs
(Innehåller Gluten, Korn, Soja)
1 st
Vitlöksklyfta
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Lök
1 st
Aubergine
1 portionspåse
Bladpersilja
1 st
Pizzadeg
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Sesam)
¼ tsk
Salt till grönsaker
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till vegoprotein
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
½ tsk
Socker till sås
2 msk
Olja till örtolja
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär aubergine i 1 cm tunna skivor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en generös skvätt olivolja och salt.
Rosta tills mjuk och lätt gyllene, 10–12 min. Vänd efter halva tiden.
TIPS: Ta ut pizzadegen från kylen minst 10 min innan tillagning. Rumstempererad deg är lättare att kavla ut.
Under tiden, finhacka lök och persilja.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegofärs, lök, hälften av vitlöken och salt i 4–5 min, eller tills löken är genomskinlig.
Tillsätt krossade tomater, Medelhavets Pärla, grönsaksbuljong, vatten, salt och socker.
Sjud i 1–2 min, eller tills aubergine är färdigrostad.
Strö generöst med vetemjöl över köksbänken. Rulla ut degen med händerna (eller en kavel). Låt degen vila i 3 min.
Häll över hälften av såsen i en liten ugnsform.
Lägg sedan på aubergineskivor, resterande sås och mornaysås och strö över ost.
Grädda moussaka i ugnen i 14–15 min, tills den bubblar och osten är gyllene.
Efter 3 min, kavla ut degen tills den är 1 cm tjock och lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
Vik ihop degen så den är tredubbel och tryck små hål i degen med fingrarna.
Blanda olivolja, resterande vitlök och hälften av persiljan i en liten skål och pensla blandningen på degen.
Strö över generöst med salt (använd havssalt om du har det).
Grädda i ugnen i 12–13 min, tills gyllene och genomgräddat.
Lägg upp moussaka i skålar.
Strö resterande persilja över moussaka.
Servera med vitlöksbröd skuret i skivor.