Moussaka på vegofärs och aubergine
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Moussaka på vegofärs och aubergine

Moussaka på vegofärs och aubergine

med nybakat vitlöks- och persiljebröd

I kväll går den kulinariska resan till Grekland, och vi frestar med en ljuvlig vegetarisk moussaka med vegofärs, lök, tomater och rostad aubergine. Vi toppar vår moussaka med mornaysås och ost, och serverar den med rostat vitlöksbröd och färsk persilja.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Mjölk
Gluten
Korn
Soja
Ägg
Selleri
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid40 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

50 g

Mornaysås

(Innehåller Mjölk)

4 g

Medelhavets Pärla

½ paket

Krossade tomater

180 g

Vegofärs

(Innehåller Gluten, Korn, Soja)

1 st

Vitlöksklyfta

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1 st

Lök

1 st

Aubergine

1 portionspåse

Bladpersilja

1 st

Pizzadeg

(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Sesam)

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till grönsaker

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till vegoprotein

½ dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sås

½ tsk

Socker till sås

2 msk

Olja till örtolja

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3967 kJ
Energi (kcal)948 kcal
Fett37.9 g
varav mättat7.3 g
Kolhydrater107.8 g
varav socker14.7 g
Protein41.4 g
Salt6.6 g

Instruktioner

Rosta aubergine
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft). 

Skär aubergine i 1 cm tunna skivor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en generös skvätt olivolja och salt.

Rosta tills mjuk och lätt gyllene, 10–12 min. Vänd efter halva tiden.

TIPS: Ta ut pizzadegen från kylen minst 10 min innan tillagning. Rumstempererad deg är lättare att kavla ut.

Förbered grönsaker
2

Under tiden, finhacka lök och persilja.

Finhacka eller pressa vitlök.

Laga sås
3

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek vegofärs, lök, hälften av vitlöken och salt i 4–5 min, eller tills löken är genomskinlig.

Tillsätt krossade tomater, Medelhavets Pärla, grönsaksbuljong, vatten, salt och socker.

Sjud i 1–2 min, eller tills aubergine är färdigrostad.

Gratinera moussaka
4

Strö generöst med vetemjöl över köksbänken. Rulla ut degen med händerna (eller en kavel). Låt degen vila i 3 min.

Häll över hälften av såsen i en liten ugnsform.

Lägg sedan på aubergineskivor, resterande sås och mornaysås och strö över ost. 

Grädda moussaka i ugnen i 14–15 min, tills den bubblar och osten är gyllene.

Grädda vitlöksbröd
5

Efter 3 min, kavla ut degen tills den är 1 cm tjock och lägg över på en plåt med bakplåtspapper.

Vik ihop degen så den är tredubbel och tryck små hål i degen med fingrarna.

Blanda olivolja, resterande vitlök och hälften av persiljan i en liten skål och pensla blandningen på degen.

Strö över generöst med salt (använd havssalt om du har det).

Grädda i ugnen i 12–13 min, tills gyllene och genomgräddat.

Servera
6

Lägg upp moussaka i skålar.

Strö resterande persilja över moussaka.

Servera med vitlöksbröd skuret i skivor.