Dålig koll på kolja? Det är en fisk som påminner om torsk, både till konsistens och smak. I kväll spelar den huvudrollen i vår middag med vietnamesiska influenser. Vi kokar ris och karamelliserar vår kolja med lime, socker och soja i stekpannan. Kålrabbi, spenat, mynta och jordnötter blir till en spännande sallad och vi serverar hela härligheten med en klick asiatisk majonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
150 g
Långkornigt vitt ris
5 g
Ginger Ninja
(Innehåller Senap, Ägg)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ st
Lime
50 g
Asiatisk majonnäs
(Innehåller Sesam, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Vete)
½ st
Kålrabbi, vit
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 portionspåse
Mynta
½ g
Chiliflakes
2.5 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
2 tsk
Socker (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [21/2 dl | 5 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock till servering.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, halvera lime [1/2 st, 2P].
Blanda limesaft [1 msk | 2 msk], socker [2 tsk | 4 tsk] och sojasås i en liten skål och ställ åt sidan.
Skala och skär kålrabbi [1/2 st, 2P] i 1/2 cm tunna stavar.
Skölj spenat.
Grovhacka myntablad.
Blanda kålrabbi, spenat, mynta, jordnötter, chili flakes [1/2 påse, 2P] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål och ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med Ginger Ninja, en nypa salt och peppar.
Stek fisk i 1–2 min per sida, eller tills gyllene.
Tillsätt sojablandning till pannan och sjud i 3–4 min, tills såsen är karamelliserad och fisk genomstekt. Ta av från värme.
Tillsätt olivolja [1 msk | 2 msk] till kålrabbisallad precis innan servering.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Lägg upp ris, fisk och sallad på tallrikar.
Toppa fisk med resterande sås och servera med asiatisk majonnäs.