Ikväll slänger vi ihop god och lättlagad kycklingbowl med massor av härliga färger och ingredienser. Basmatiris och morot- och myntasallad med lime bildar basen i bowlen. Huvudrollen har den ljuvliga kycklingen som marineras i vitlök, ingefära och chili. Vi toppar den utsökta bowlen med asiatisk majonnäs, chili och jordnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
150 g
Basmatiris
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Ingefära
½ st
Röd chili
1 st
Lime
2 st
Morot
1 portionspåse
Mynta
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
300 g
Strimlad kycklinglårfilé
50 g
Asiatisk majonnäs
(Innehåller Sesam, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Vete)
60 g
Salladsmix
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
1 msk
Vatten* (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 4)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Finhacka eller pressa vitlök.
Kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2P].
Riv ingefära (oskalad).
Skär lime i klyftor.
Blanda vitlök, ingefära, en skvätt limejuice, hälften av chilin, sojasås och vatten [1 msk | 2 msk] i en liten skål.
TIPS: Skippa chili om du inte tycker om stark mat.
Skölj salladsmix.
Riv morot (oskalad).
Plocka och grovhacka myntablad.
Blanda mynta, salladsmix, hälften av moroten, en skvätt limejuice, salt och peppar i en skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kyckling i 4-5 min tills brynt och genomstekt, och krydda med en nypa salt.
Tillsätt marinad och resterande morot. Stek i 2-3 min, tills marinaden har tjocknat något.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Grovhacka jordnötter.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med myntasallad, kyckling och en klick asiatisk majonnäs.
Garnera med jordnötter och resterande chili.