Denna vietnamesiska köttfärs med perfekt avvägda asiatiska smaker kommer göra dig knäsvag. Bjud dina smaklökar på en oförglömlig dejt med aromatiskt vitlöksris, krämig avokado, uppfriskande mynta och koriander.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Basmatiris
1 st
Ingefära
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
2 st
Vitlöksklyfta
½ st
Mango
1 st
Gurka
½ st
Röd chili
½ st
Lime
2 st
Morot
225 g
Nötfärs
1 portionspåse
Mynta & koriander
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 1)
2 tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en kastrull på medelvärme. Fräs hälften av vitlöken i 30 sek.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk]. Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2P].
Dela lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Riv oskalad ingefära fint.
Blanda chili, limesaft [1 msk | 2 msk], resterande vitlök, ingefära [2 tsk | 4 tsk], socker [2 tsk | 3 tsk], sojasås och olivolja [1 msk | 2 msk] i en skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek nötfärs i 4–5 min, eller tills brynt.
Tillsätt marinad och sjud i 2–3 min.
VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Skala och skär mango [1/2 st, 2P] i två delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm stora bitar.
Skär gurka i tunna skivor.
Riv oskalad morot grovt.
Grovhacka mynta- och korianderblad.
Lägg upp vitlöksris i skålar.
Placera morot, gurka, mango, mynta och koriander i var sitt hörn.
Lägg upp köttfärs i mitten.