Denna vietnamesiska köttfärs med asiatiska smaker kommer göra dig knäsvag. Bjud dina smaklökar på en oförglömlig dejt med aromatiskt vitlöksris, mango, uppfriskande mynta och koriander.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Röd chili
1 st
Lime
½ st
Mango
225 g
Nötfärs
2 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Mynta & koriander
1 st
Gurka
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
150 g
Basmatiris
2 tsk
Ingefära
2 st
Morot
1 msk
Olja till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
2 tsk
Socker till marinad
1 msk
Olja till marinad
½ msk
Olja till stekning
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en kastrull på medelvärme.
Fräs hälften av vitlöken i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt. Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Halvera, kärna ur och finhacka chili.
Skär lime i klyftor.
Riv ingefära (oskalad) fint.
Blanda chili, limesaft, resterande vitlök, ingefära, socker, sojasås och olivolja i en liten skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek nötfärs i 4–5 min, eller tills brynt.
Tillsätt marinad och sjud i 2–3 min.
VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Skala och skär mango i två delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm stora bitar.
Skär gurka i tunna skivor.
Riv morot (oskalad) grovt.
Grovhacka mynta- och korianderblad.
Lägg upp vitlöksris i skålar och toppa med mango, morot, gurka mynta och koriander i separata högar. Avsluta med köttfärs.