En god gratäng som sköter sig själv i ugnen är en bra lösning på stressiga vardagskvällar. Allt du behöver göra är att koka pasta, skiva zucchini och laga en härlig tomatsås med matlagningsgrädde och medelhavskryddor. Gratängen toppas med ett täcke av panko och ost som blir gyllene och krispigt i ugnen. Hacka lite basilika att toppa med, och så är middagen serverad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Zucchini
1 st
Lök
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
4 g
Medelhavets Pärla
4 g
Vitlöksflörter
1 paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
50 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Soja)
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Basilika
1 msk
Olivolja (steg 1)
1 tsk
Socker (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
2 msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Grovhacka lök.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 1–2 min, eller tills mjuk.
Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, Medelhavets Pärla, Vitlöksflörter, socker [1 tsk | 2 tsk], matlagningsgrädde, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och sjud i 5 min, tills tjocknat.
Under tiden, blanda finriven ost, gouda och panko i en liten skål.
Skär zucchini i 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem i en ugnsform.
Häll tomatsås över zucchini och toppa med ost-och pankoblandning.
Grädda i 20 min, eller tills gyllene och bubblande.
Medan gratängen gräddas, koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, olivolja [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar i en liten skål.
Vänd ner vitlöksolja i kokt pasta.
Grovhacka basilika.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med zucchinigratäng och garnera med basilika.