En god gratäng som sköter sig själv i ugnen är en bra lösning på stressiga vardagskvällar. Allt du behöver göra är att koka pasta, skiva zucchini och laga en härlig tomatsås med matlagningsgrädde och medelhavskryddor. Gratängen toppas med ett täcke av panko och ost som blir gyllene och krispigt i ugnen. Hacka lite basilika att toppa med, och så är middagen serverad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Zucchini
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Medelhavets Pärla
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Senap)
50 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Lök
1 msk
Olja till stekning
1 tsk
Socker till sås
¼ tsk
Salt till sås
2 msk
Olja till vitlöksolja
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Grovhacka lök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 1–2 min, eller tills mjuk.
Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, Medelhavets Pärla, Vitlöksflörter, socker, matlagningsgrädde, salt och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och sjud i 5 min, tills tjocknat.
Under tiden, blanda finriven ost, gouda och panko i en liten skål.
Skär zucchini i 0,5 cm tunna halvmånar och lägg dem i en ugnsform.
Häll tomatsås över zucchini och toppa med ost-och pankoblandning.
Grädda i ugnen i 20 min, eller tills gyllene och bubblande.
Medan gratängen gräddas, koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, olivolja och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Vänd ner vitlöksolja i kokt pasta.
Grovhacka basilika.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med zucchinigratäng och garnera med basilika.