Orzotto är, precis som namnet antyder, risotto lagad på orzo – en pastasort som liknar ris. Låter det komplicerat? Vi lovar att denna rätt är lika enkel som den är god. Vi steker zucchini och schalottenlök och tillsätter vitlök, kryddor och orzo som får sjuda i en krämig sås på matlagningsgrädde, ost och citron. Vi toppar vår orzotto med misobräserad purjolök och en krispig pangrattato med panko och basilika.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Purjolök
180 g
Orzo
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja)
1 st
Schalottenlök
½ st
Citron
½ st
Zucchini
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
12.5 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
2 st
Vitlöksklyfta
4 g
Vitlöksflörter
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
½ paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
15 g
Misopasta
(Innehåller Soja, Gluten, Vete)
1 portionspåse
Basilika
½ msk
Olivolja (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 2)
½ dl
Vatten (steg 2)
1 msk
Smör (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 3)
4.5 dl
Vatten (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko [1/2 påse, 2P] i 3–4 min, tills gyllene och krispig.
Krydda med en nypa salt och ställ åt sidan i en liten skål.
Trimma, skölj och skär purjolök i 2 cm tjocka bitar på snedden.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme. Stek purjolök i 2–3 min på varje sida, eller tills gyllene.
Under tiden, blanda misopasta [1/2 paket, 2P] och vatten [1/2 dl | 1 dl] i en liten skål.
Tillsätt misoblandning och smör [1 msk | 2 msk] till stekpannan med brynt purjolök. Sänk till medellåg värme och sjud i 8–10 min, tills sås tjocknat och purjolök är mjuk. Rör om då och då.
Under tiden, riv zucchini [1/2 st, 2P] grovt.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en ny stor stekpanna på medelhög värme.
Stek zucchini och schalottenlök i 5–6 min, eller tills vatten har avdunstat och grönsaker är mjuka.
Tillsätt orzo, vitlök och Vitlöksflörter till stekpannan med zucchini och schalottenlök och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt grönsaksbuljong, vatten [41/2 dl | 9 dl] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Koka upp, sänk till medelvärme och täck med lock.
Sjud, rör om då och då, i 12–14 min, eller tills orzo är ”al dente”.
TIPS: 1) Använd aluminiumfolie om du inte har ett lock. 2) Tillsätt en skvätt vatten om orzon ser torr ut. 3) ”Al dente” betyder att orzon är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Finhacka basilika.
Rör ner basilika i panko.
Rör ner matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], finriven ost och citronsaft [1 msk | 2 msk] i orzo.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om orzon ser torr ut
Lägg upp orzotto i djupa tallrikar och toppa med misobräserad purjolök.
Toppa purjolök med pangrattato.