Så blev det helg, solen skiner och grillen väntar på att bli fylld med gott kött. Vi grillar ryggbiff som får sällskap på grillen av halva citroner. Samtidigt som grillen sköter sig själv rostar vi krossad potatis. Vi serverar kött och potatis med stekta haricots verts, och räkor stekta i gräslökssmör. Så kan ni njuta av en äkta amerikansk surf and turf måltid!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Angus ryggbiff
400 g
Småpotatis
1 st
Ekologisk citron
1 portionspåse
Gräslök
2 st
Vitlöksklyfta
150 g
Haricots verts
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
20 g
Italiensk hårdost, hyvlad
(Innehåller Mjölk)
2 msk
Smör (steg 5)
Ta fram kött och smör* så det blir rumstempererat, och krydda köttet med en nypa salt* och peppar* på båda sidorna. Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och placera potatis på en plåt med bakplåtspapper. Krossa potatis lätt med en gaffel, ringla över en stor skvätt olivolja* och strö över salt*. Rosta i toppen av ugnen i 18-20 min, eller tills gyllene och krispiga.
Riv en generös nypa citronzest och halvera sen citron. Finhacka gräslök. Finhacka eller pressa vitlök. Ansa haricots verts.
Hetta upp en stor, torr stekpanna på hög värme. Stek citron med den skurna sidan nere, 2-3 min. Ställ åt sidan. Hetta en skvätt olivolja* i samma stekpanna (skölj av den först) på medelhög värme. Stek haricots verts i 2-3 min. Tillsätt hälften av vitlöken när det återstår 1 min av haricots verts stektid. Smaka av med salt* och peppar*, lägg över i en skål. PÅ GRILLEN: Halvera citron och grilla i 5-7 min, eller tills den börjar få färg.
Hetta en skvätt olivolja* i samma stekpanna (skölj av den först) på hög värme. Bryn kött i 1 min per sida. Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare. Låt köttet vila i ett foliepaket några minuter. PÅ GRILLEN: Grilla köttet i 1 min per sida på hög värme, flytta till indirekt värme och grilla i 1-2 min per sida med stängt lock för medium rare. Låt köttet vila i ett foliepaket några minuter.
Blanda smör [2 msk | 4 msk], citronzest, resterande vitlök, en nypa salt* och hälften av gräslöken i en liten skål. Krydda räkor med en nypa salt*. Skölj av stekpannan och hetta upp den med gräslökssmör på medelhög värme. Stek räkor i 1-2 min på varje sida, eller tills gyllene och genomstekta. TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Skär kött i tunna skivor och krydda med en nypa salt* och peppar*. Lägg upp potatis, haricots verts, kött och räkor på tallrikar. Garnera potatis med resterande gräslök. Toppa haricots verts med hyvlad ost, och servera med citron.