Köttbullarna i kvällens recept är inte den klassiska svenska varianten – här smaksätter vi dem med en asiatisk kryddmix och serverar dem med udonnudlar, haricots verts och spetskål i en woksås med vitlök och soja. Vi toppar med salladslök och gomasio – en blandning av rostade sesamfrön och salt, som ger en härlig umamismak.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Blandfärs
150 g
Udonnudlar
(Innehåller Gluten, Vete)
75 g
Haricots verts
1 st
Vitlöksklyfta
75 g
Asiatisk woksås
(Innehåller Gluten, Sulfiter, Vete, Sesam, Soja)
1 st
Salladslök
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Ga-Laksa
75 g
Förskuren spetskål
1 st
Ägg (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 5)
2 msk
Ketchup (steg 3)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär salladslök i tunna skivor.
Ansa och skär haricots verts [1/2 påse, 2P] i 2 cm stora bitar.
Blanda blandfärs, Ga-Laksa, ägg [1 st | 2 st], ströbröd och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.
Blanda rostade sesamfrön med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.
Blanda asiatisk woksås, sojasås och ketchup [2 msk | 4 msk] i en ny liten skål. Ställ åt sidan.
Koka nudlar och haricots verts i 4–6 min, eller tills mjuka.
Precis innan nudlarna är färdiga, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten.
TIPS: Vattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Under tiden, hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vitlök i 30 sek.
Tillsätt köttbullar och stek under omrörning i 5–6 min. När de är brynta och genomstekta, vänd ner woksås, sparat nudelvatten, spetskål [1/2 påse, 2P], nudlar och haricots verts och sjud i 3–4 min.
TIPS: Tillsätt en extra skvätt nudelvatten om såsen verkar för tjock.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Lägg upp nudlar och köttbullar i skålar.
Toppa med salladslök och gomasio.