De flesta förknippar tikka masala med Indien, men visste du att rätten inte ursprungligen kommer därifrån? Den uppstod faktiskt i Storbritannien på 60- eller 70-talet som en mildare verison av klassiska indiska curryrätter för att passa brittiska smaklökar. Precis vem som uppfann den är oklart, men en sak är säkert – den är supergod! I kväll lagar vi en vegetarisk variant med rostad aubergine i en sås med kryddor, kokosmjölk och yoghurt och serverar den med kokt ris och en svalkande gurkraita.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Aubergine
1 burk
Tomatpuré
30 g
Tikka masala
150 g
Basmatiris
5 g
Ginger Ninja
(Innehåller Senap, Ägg)
1 st
Gurka
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Lök
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½ st
Lime
4 g
Milda Mahal
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Bladpersilja
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ dl
Vatten (steg 4)
¼ tsk
Socker (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris, hälften av Ginger Ninja och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skär aubergine i 2 cm stora bitar.
Lägg aubergine på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en generös skvätt olivolja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.
Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills mjuk och lätt gyllene.
Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka persiljeblad.
Tärna gurka i 1 cm stora bitar.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 2–3 min, tills mjuk.
Tillsätt vitlök, Milda Mahal, resterande Ginger Ninja och grönsaksbuljong och stek ytterligare 1 min.
Tillsätt tomatpuré, tikka masala, vatten [1/2 dl | 1 dl], matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], en nypa peppar och en skvätt limesaft och sjud i 2–3 min, tills tjocknat.
Under tiden, blanda gurka, persilja, yoghurt, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en skvätt limesaft i en skål.
Rör ner rostad aubergine i curry precis innan servering.
Lägg upp ris i djupa tallrikar och toppa med tikka masala och gurkraita.
Servera med resterande limeklyftor.