En god gratäng som sköter sig själv i ugnen är perfekt när du vill ha maximal smak med minimal ansträngning. Vårt recept innehåller pasta, bechamelsås med ost och en köttfärssås med cannelinibönor, som gör rätten extra mättande. Vi toppar vår gratäng med ett pankotäcke som blir gyllene och krispigt i ugnen och strör över finhackad persilja som pricken över i.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Lök
½ paket
Cannelinibönor
1 st
Morot
225 g
Nötfärs
4 g
Medelhavets Pärla
4 g
Kycklingbuljong
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Soja)
12.5 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 portionspåse
Bladpersilja
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Smör (steg 4)
1 msk
Vetemjöl (steg 4)
12.5 msk
Mjölk (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 200°C/180°C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
Riv morot (oskalad) grovt.
Häll av och skölj cannellinibönor [1/2 paket, 2P].
Koka pasta i 5–7 min.
Häll av och lägg i en ugnsform.
TIPS: Pastan blir färdiglagad i steg 5.
Under tiden, hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, vitlök, morot, färs och en nypa salt i 4–5 min, eller tills brynt.
Tillsätt krossade tomater, cannellinibönor, kycklingbuljong, Medelhavets Pärla, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och sjud i 4–5 min, eller tills bechamelsåsen är färdig.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Smält smör [1 msk | 2 msk] på medelvärme i kastrullen som använts till pasta.
Tillsätt mjöl [1 msk | 2 msk] och rör tills en pasta har formats.
Tillsätt mjölk [21/2 dl | 5 dl] lite i taget och vispa i 3–4 min, tills tjocknat.
Tillsätt finriven ost, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar och rör så osten smälter.
Blanda panko [1/2 påse, 2P] och olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en liten skål.
Rör ner färs- och bönsåsen i ugnsformen med pasta.
Täck med bechamelsås, toppa med pankoblandning och baka i ugnen i 15 min, eller tills panko är gyllenbrun och pasta färdiglagad.
Under tiden, finhacka persilja.
Låt pastagratäng svalna några minuter innan servering.
Lägg upp pastagratäng på tallrikar och garnera med persilja.