Denna koreanska nationalrätt har utvecklats och förfinats under 1000 år. Vanliga människor åt bibimbap på nyårskvällen för att bli av med rester inför det nya året - lösningen var helt enkelt att lägga alltsammans i en skål och blanda. Vi behöver dock inget nyår för att ha en anledning till att laga bibimbap. Vår version stoltserar med köttfärs marinerad i vitlök och ingefära, som tillsammans med jasminriset förhöjer smaken på de vitaminrika grönsakerna.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25
Ketchup
25
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1
Harissakrydda
250
Nötfärs
150
Jasminris
1
Zucchini
200
Skogschampinjoner
2
Salladslök
2
Morot
1
Ingefära
2
Vitlöksklyfta
12.5
Vitvinsvinäger
3
Vatten
Häll i kallt vatten* (se mängd i ingredienslistan), jasminris och en nypa salt* i en kastrull. Koka upp och sänk sedan till låg värme. Låt riset sjuda under lock i 12 min. Ta kastrullen av värme och låt stå under lock i 10 min, eller tills vattnet har absorberats. Tips: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skär zucchini [1/2 st, 2 pers] i tunna halvmånar. Skiva svamp. Skiva salladslök tunt. Separera den vita nedre delen från den gröna blasten. Skala morot och riv den i långa remsor med en grönsaksskalare. Skala och finriv ingefära och pressa vitlök.
Blanda den vita salladslöken med vitvinsvinäger [1/2 paket, 2 pers] och en nypa salt* i en skål. Rör om och ställ åt sidan. Blanda ketchup och sojasås i ytterligare en skål. Krydda med harissa kryddmix (stark!). VIKTIGT: Harissa kryddmixen är en aning stark så vi rekommenderar att du kryddar efter smak.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelvärme. Fräs morotsremsor tills något krispiga, 3-4 min, och sätt de sedan åt sidan. Tillsätt en ny skvätt olivolja* i pannan och fräs zucchinibitarna i 3-4 min. Sätt även dessa åt sidan. Fräs svamp med en skvätt olivolja*, 3-5 min. Krydda med salt* och peppar*. Sätt svampen åt sidan.
Hetta upp en skvätt olivolja* i stekpannan på medelvärme. Fräs vitlök och ingefära i 30 sek. Rör i nötfärs och bryt upp eventuella bitar. Bryn köttfärsen i ca 4 min. Höj till hög värme och fortsätt att steka tills köttet är brynt och krispigt, ca 3 min. Krydda med salt* och peppar*. VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Lägg först upp riset i djupa skålar. Placera sedan köttet, zucchini, svamp, morot och picklad salladslök prydligt ovanpå. Toppa rätten med en skvätt harissadressing och grön salladslök.