Denna koreanska nationalrätt har utvecklats och förfinats under 1000 år. Vanliga människor åt bibimbap på nyårskvällen för att bli av med rester inför det nya året - lösningen var helt enkelt att lägga alltsammans i en skål och blanda. Vi behöver dock inget nyår för att ha en anledning till att laga bibimbap. Vår version stoltserar med köttfärs marinerad i vitlök och ingefära, som tillsammans med jasminriset förhöjer smaken på de vitaminrika grönsakerna.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Jasminris
½ st
Zucchini
200 g
Champinjoner
2 st
Salladslök
2 st
Morot
1 st
Ingefära
2 st
Vitlöksklyfta
12.5 ml
Vitvinsvinäger
25 g
Ketchup
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
250 g
Nötfärs
10 g
Sriracha
3 dl
Vatten
Häll i kallt vatten* (se mängd i ingredienslistan), jasminris och en nypa salt* i en kastrull. Koka upp vattnet och sänk sedan till låg värme. Låt riset sjuda under lock i 12 min. Ta kastrullen av värme och låt stå i 10 min, eller tills riset är mjukt och vattnet absorberats.Tips: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skär zucchini [1/2 st, 2 pers] i tunna halvmånar. Skiva svamp tunt. Riv morot i långa strimlor med en grönsaksskalare. Finriv ingefära och pressa vitlök. Skiva salladslök (separera den vita nedre delen från den gröna blasten) tunt.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Fräs zucchini i 3-4 min, eller tills mjuka. För över till en skål. Tillsätt ytterligare en skvätt olivolja*, morot och svamp. Fräs i 3-5 min. Krydda med salt* och peppar*.
Medan grönsakerna tillagas, blanda ketchup, sojasås och sriracha i ytterligare en skål. Tillsätt vitlök och ingefära till stekpannan med grönsaker. Fräs i 30 sek. Rör i nötfärs och bryt upp eventuella bitar. Bryn i 4-5 min. Höj till hög värme och stek tills köttfärsen är brynt och krispigt, ca 3 min. VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Under tiden, blanda den vita salladslöken med vitvinsvinäger [1/2 paket, 2 pers] och en nypa salt* i en skål. Ställ åt sidan. Tillsätt zucchinin igen samt srirachasåsen till stekpannan. Rör om tills uppvärmd. Krydda med salt* och peppar*.
Lägg först upp riset i djupa skålar. Placera sedan köttet, zucchini, svamp, och picklad salladslök ovanpå. Strö över den gröna salladslöken.