Dessa medelhavsinspirerade köttbullar är en pigg variant på vår svenska husmansklassiker. Rullade på nötfärs tillsammans med syrlig citron kommer det spridas en gudomlig väldoft i köket när du steker köttbullarna, och vi lovar att det kommer att vattnas i munnen! Tillsammans med en ljuvlig tomatsås och matig bulgur serverar du en måltid som imponerar på alla sinnen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250
Nötfärs
30
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1
Krossade tomater
½
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
4
Köttbuljong
85
Bulgur
(Innehåller Vete, Gluten)
3
Vitlöksklyfta
1
Citron
1
Morot
60
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
1
Bladpersilja
1
Ägg
¼
Salt
3
Vatten
Koka upp vatten* (se ingredienslistan) i en medelstor kastrull. Tillsätt bulgur och låt koka i 2-3 min. Sätt på ett lock, ta av kastrullen från värmen och ställ åt sidan i 12-15 min tills middagen är redo att serveras.
Finhacka vitlök. Riv citronzest så du får en generös nypa och dela citron i klyftor. Skala och riv morot. Grovhacka spenat. Finhacka persilja (spara lite till garnering). VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.
Blanda nötfärs, ägg*, salt*, panko, hälften av vitlöken och hälften av citronzesten ordentligt i en bunke. Forma ungefär 1 msk av färsen till en liten köttbulle och lägg på en tallrik. Fortsätt tills du rullat hela färsen, det blir ca 6 stycken per person.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelvärme. Stek köttbullarna i 10-12 min tills de fått fin yta och är genomstekta. Stek i omgångar om det behövs. Lägg dem på en tallrik när de är klara och torka ur stekpannan. VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Hetta upp en ny skvätt olivolja* och fräs morotsrivet i 3-4 min. Tillsätt krossade tomater, köttbuljong och crème fraiche [1/2 burk, 2 pers]. Låt sjuda i ca 5 min. Spä med vatten om såsen blir för tjock. Tillsätt köttbullarna och låt de bli varma. Blanda ner spenat, persilja och resterande citronzest i kastrullen med bulgur. Krydda med salt* och peppar* efter smak.
Fördela bulgur, citronköttbullar och tomatsås mellan era tallrikar. Garnera med persilja och servera med citronklyftor vid sidan av.