Cottage pie är en riktig klassiker i det engelska köket – en rustik och värmande rätt med välbekanta ingredienser. Vi lagar en köttfärssås med rödvinssås, tomatpuré, kycklingbuljong och medelhavskryddor och toppar den med ett krämigt potatismos med ost i en ugnsform. Medan pajen gräddas förbereder vi en fräsch tomatsallad som vi toppar med solroskärnor.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Nötfärs
500 g
Bakpotatis
8 g
Vitlöksflörter
1 st
Tomat
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
4 g
Medelhavets Pärla
4 g
Kycklingbuljong
20 g
Solroskärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
60 g
Salladsmix
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 burk
Tomatpuré
1 st
Lök
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Salt till kött
1 msk
Ketchup till sås
1 dl
Vatten till sås
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk, salt, finriven ost och en nypa peppar i kastrullen.
Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, finhacka lök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek färs, salt och lök i 4–5 min, eller tills brynt.
Tillsätt Vitlöksflörter, Medelhavets pärla och tomatpuré till stekpannan. Stek i 30 sek, tills väldoftande.
Rör ner kycklingbuljong, ketchup, rödvinssås och vatten och sjud i 2–3 min, tills tjocknat.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Häll över köttfärssås i en ugnsform.
Sprid ut potatismos i ett jämnt lagerovanpå köttfärssåsen.
Grädda i ugnen i 10–15 min, eller tills gyllene och bubblande.
Under tiden, grovhacka tomat.
Skölj salladsmix.
Blanda salladsmix, tomat, olivolja och salt i en stor skål precis innan servering.
Låt pajen svalna något innan servering.
Lägg upp paj på tallrikar och servera med tomatsallad toppad med solroskärnor.