topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Klassisk cottage pie

Klassisk cottage pie

med gratinerat potatismos och tomatsallad

Cottage pie är en riktig klassiker i det engelska köket – en rustik och värmande rätt med välbekanta ingredienser. Vi lagar en köttfärssås med rödvinssås, tomatpuré, kycklingbuljong och medelhavskryddor och toppar den med ett krämigt potatismos med ost i en ugnsform. Medan pajen gräddas förbereder vi en fräsch tomatsallad som vi toppar med solroskärnor.

Taggar:
Glutenfri
Barnvänlig
Allergener:
Sulfiter
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

225 g

Nötfärs

500 g

Bakpotatis

8 g

Vitlöksflörter

1 st

Tomat

60 g

Rödvinssås

(Innehåller Sulfiter)

4 g

Medelhavets Pärla

4 g

Kycklingbuljong

20 g

Solroskärnor

(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)

60 g

Salladsmix

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

1 burk

Tomatpuré

1 st

Lök

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

1 msk

Olja till stekning

½ tsk

Salt till kött

1 msk

Ketchup till sås

1 dl

Vatten till sås

½ msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3150 kJ
Energi (kcal)753 kcal
Fett41.9 g
varav mättat14.6 g
Kolhydrater65 g
varav socker15.9 g
Protein36.7 g
Salt6 g

Instruktioner

Laga mos
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk, salt, finriven ost och en nypa peppar i kastrullen.

Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Stek färs
2

Under tiden, finhacka lök.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek färs, salt och lök i 4–5 min, eller tills brynt.

Laga sås
3

Tillsätt Vitlöksflörter, Medelhavets pärla och tomatpuré till stekpannan. Stek i 30 sek, tills väldoftande.

Rör ner kycklingbuljong, ketchup, rödvinssås och vatten och sjud i 2–3 min, tills tjocknat.

VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.

Grädda paj
4

Häll över köttfärssås i en ugnsform.

Sprid ut potatismos i ett jämnt lagerovanpå köttfärssåsen.

Grädda i ugnen i 10–15 min, eller tills gyllene och bubblande.

Blanda sallad
5

Under tiden, grovhacka tomat.

Skölj salladsmix.

Blanda salladsmix, tomat, olivolja och salt i en stor skål precis innan servering.

Servera
6

Låt pajen svalna något innan servering.

Lägg upp paj på tallrikar och servera med tomatsallad toppad med solroskärnor.