Ikväll går den kulinariske resan över sundet, och vi frestar med klassiska danska frikadeller med brunsås. Resterande tillbehör är dock allt annat än klassiska. Vi serverar nämligen våra frikadeller med bacon-och gräslöksmos med potatis och crème fraiche, och en fräsch spenatsallad med rädisa, dill och honung- och senapsdressing. Velbekomme!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500
Bakpotatis
250
Blandfärs
25
Pankoströbröd
(Innehåller Vete, Gluten, Sulfiter)
1
Lök
100
Brunsås
(Innehåller Mjölk)
60
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
75
Rädisor
1
Dill
1
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
20
Honung- & senapsdressing
(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)
140
Bacon, tärnad
1
Gräslök
½
Salt (steg 1)
1
Ägg (steg 3)
½
Salt (steg 3)
½
Vatten (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med hälften av crème fraichen och salt [½ tsk | 1 tsk] i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
Under tiden, hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme.
Stek bacon i 4-5 min, eller tills gyllene.
Lägg över bacon till en tallrik med hushållspapper.
Grovhacka lök medan bacon steks.
Blanda blandfärs, panko, lök, ägg [1 st | 2 st], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till frikadeller (4 per person).
Hetta upp stekpannan med baconfett på medelhög värme.
Stek frikadeller i 3-4 min per sida, tills brynta och genomstekta. Ställ åt sidan på en tallrik.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, skölj spenat.
Skär rädisor i tunna skivor.
Grovhacka dill.
Blanda spenat, rädisor, dill, honungs- och senapsdressing och resterande crème fraiche i en medelstor skål. Smaka av med salt och peppar.
Häll av fett från stekpannan och hetta upp den igen på medelvärme.
Rör i brunsås och vatten [1/2 dl | 1 dl] och sjud tills uppvärmd, 1 min.
Finhacka gräslök.
Precis innan servering, rör ihop bacon och gräslök med potatismosen.
Lägg upp frikadeller, bacon-och gräslöksmos och spenatsallad på tallrikar.
Ringla brunsås över frikadellerna.