Danska frikadeller i brunsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Danska frikadeller i brunsås

Danska frikadeller i brunsås

med bacon- och gräslöksmos & spenatsallad

I kväll går den kulinariska resan över sundet, och vi frestar med klassiska danska frikadeller med brunsås. Vi serverar våra frikadeller med bacon- och gräslöksmos med potatis och crème fraiche, och en god spenatsallad med honung- och senapsdressing. Velbekomme!

Allergener:
Mjölk
Sulfiter
Ägg
Senap
Havre
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Blandfärs

150 ml

Crème fraiche

(Innehåller Mjölk)

1 portionspåse

Dill

100 g

Brunsås

(Innehåller Mjölk)

20 g

Honung- & senapsdressing

(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)

75 g

Rädisor

1 portionspåse

Gräslök

140 g

Bacon, tärnad

1 st

Lök

500 g

Bakpotatis

60 g

Spenat

50 g

Havregryn

(Innehåller Havre, Vete Kan innehålla Gluten, Nötter, Råg, Korn, Kamut, Vete, Spelt, Jordnötter, Sesam)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till mos

1 st

Ägg till frikadeller

½ tsk

Salt till frikadeller

¼ tsk

Salt till sallad

½ dl

Vatten till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4907 kJ
Energi (kcal)1173 kcal
Fett75.8 g
varav mättat35.6 g
Kolhydrater73.1 g
varav socker12.9 g
Protein48.4 g
Salt6.4 g

Instruktioner

Laga mos
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis med hälften av crème fraichen, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock. 

Stek bacon
2

Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek bacon i 4–5 min, eller tills gyllene.

Lägg över bacon till en tallrik med hushållspapper.

Medan bacon steks, riv lök grovt. 

Stek frikadeller
3

Blanda blandfärs, havregryn, lök, ägg, salt och en nypa peppar i en stor skål.

Forma färsen till frikadeller (4 per person) med fuktiga händer.

Hetta upp stekpannan med baconfett på medelhög värme.

Stek frikadeller i 3–4 min per sida, eller tills brynta och genomstekta. Ställ åt sidan på en tallrik.

VIKTIGT: Frikadellerna är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Blanda sallad
4

Under tiden, skölj spenat.

Skär rädisor i tunna skivor.

Grovhacka dill.

Blanda spenat, rädisor, dill, honung- och senapsdressing, resterande crème fraiche, salt och peppar i en medelstor skål.

Förbered sås och mos
5

Häll av fett från stekpannan och hetta upp den igen på medelvärme.

Rör i brunsås och vatten och sjud i 1 min eller tills uppvärmt. 

Under tiden, finhacka gräslök.

Rör ihop bacon och gräslök med potatismoset precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp frikadeller, bacon- och gräslöksmos och spenatsallad på tallrikar.

Skeda brunsås över frikadellerna.