I kväll går den kulinariska resan över sundet, och vi frestar med klassiska danska frikadeller med brunsås. Vi serverar våra frikadeller med bacon- och gräslöksmos med potatis och crème fraiche, och en god spenatsallad med honung- och senapsdressing. Velbekomme!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Blandfärs
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Dill
100 g
Brunsås
(Innehåller Mjölk)
20 g
Honung- & senapsdressing
(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)
75 g
Rädisor
1 portionspåse
Gräslök
140 g
Bacon, tärnad
1 st
Lök
500 g
Bakpotatis
60 g
Spenat
50 g
Havregryn
(Innehåller Havre, Vete Kan innehålla Gluten, Nötter, Råg, Korn, Kamut, Vete, Spelt, Jordnötter, Sesam)
½ tsk
Salt till mos
1 st
Ägg till frikadeller
½ tsk
Salt till frikadeller
¼ tsk
Salt till sallad
½ dl
Vatten till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis med hälften av crème fraichen, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek bacon i 4–5 min, eller tills gyllene.
Lägg över bacon till en tallrik med hushållspapper.
Medan bacon steks, riv lök grovt.
Blanda blandfärs, havregryn, lök, ägg, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till frikadeller (4 per person) med fuktiga händer.
Hetta upp stekpannan med baconfett på medelhög värme.
Stek frikadeller i 3–4 min per sida, eller tills brynta och genomstekta. Ställ åt sidan på en tallrik.
VIKTIGT: Frikadellerna är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, skölj spenat.
Skär rädisor i tunna skivor.
Grovhacka dill.
Blanda spenat, rädisor, dill, honung- och senapsdressing, resterande crème fraiche, salt och peppar i en medelstor skål.
Häll av fett från stekpannan och hetta upp den igen på medelvärme.
Rör i brunsås och vatten och sjud i 1 min eller tills uppvärmt.
Under tiden, finhacka gräslök.
Rör ihop bacon och gräslök med potatismoset precis innan servering.
Lägg upp frikadeller, bacon- och gräslöksmos och spenatsallad på tallrikar.
Skeda brunsås över frikadellerna.