Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
”Donburi” betyder ”skål” på japanska och är, precis som namnet antyder, en rätt som serveras i en djup skål, med ris i botten och olika toppings. Vår vegetariska variant innehåller jasminris, karamelliserad champinjon, rostad broccoli som vänts med färsk spenat, krossad gurka med chiliolja och tunna morotsstavar. Vi garnerar med rostad lök och serverar vår smarriga risrätt med asiatisk majonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
200 g
Champinjoner
150 g
Jasminris
250 g
Broccoli
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
½ g
Chiliflakes
1 st
Gurka
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Rostad lök
(Innehåller Gluten)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ st
Rödlök
½ st
Lime
½ st
Morot, Julienne
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
50 g
Asiatisk majonnäs
(Innehåller Sesam, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Vete)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Olivolja (steg 2)
1 tsk
Socker (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Grovhacka svamp. Skär rödlök [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [2 msk | 4 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek svamp och rödlök i 8–10 min, eller tills brynta. Rör om då och då.
Tillsätt vitlök, socker [1 tsk | 2 tsk], sesamfrön och hälften av sojasåsen. Stek i ytterligare 2–3 min, eller tills karamelliserat. Lägg över i en skål och håll varmt.
Under tiden, skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stora bitar.
Placera broccoli på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills mjuk.
Skölj spenat.
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Blanda rostad broccoli med spenat på plåten tills spenat mjuknar något. Ringla över en generös skvätt limesaft.
Halvera gurka på längden och skär den i 3 bitar. Placera den i en plastpåse och banka den med en kavel tills den krossas.
Torka ur stekpannan och hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i den på medelhög värme. Tillsätt chili flakes [1/2 paket, 2P] och resterande sojasås och sjud i 1–2 min, eller tills varmt.
Vänd chiliolja med gurka i plastpåsen.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med broccoli och spenat, krossad gurka och morot [1/2 påse, 2P].
Garnera med rostad lök [1/2 påse, 2P] och servera med asiatisk majonnäs.