Dhal chaat är en indisk linssallad som är väldigt populär som gatumat. I kväll lagar vi den i form av en currygryta med en mängd färgglada och smakrika toppings. Vi gör vår dhal på röda linser och kokosmjölk och smaksätter med ingefärspasta och våra egna kryddblandningar Milda Mahal och Curry-on. Sedan toppar vi den med krutonger av rostat pitabröd, syltad rödlök, färsk tomat, koriander och granatäpplekärnor.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Lök
100 g
Röda linser
(Kan innehålla Gluten)
5 g
Ingefärspasta
250 ml
Kokosmjölk
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
4 g
Milda Mahal
4 g
Curry-On
1 st
Pitabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Rödlök
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Tomat
1 portionspåse
Koriander
½ st
Aubergine
1 st
Paprika
20 g
Tranbär
(Kan innehålla Sesam, Nötter, Jordnötter)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 1)
1 msk
Vatten (steg 1)
½ msk
Olivolja (steg 2)
2 dl
Vatten (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär rödlök i tunna skivor.
Blanda vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.
Vänd rödlök i lagen och ställ skålen åt sidan.
Skär aubergine [1/2 st, 2P] i 2 cm stora bitar.
Placera aubergine på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper och blanda med olivolja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.
Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills gyllene och mjuk.
Finhacka lök.
Skölj röda linser.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 2–3 min, tills väldoftande.
Rör ner ingefärspasta [1/2 paket, 2P], Milda Mahal och Curry-on och stek i 1 min, tills väldoftande.
Rör ner kokosmjölk, röda linser, vatten [2 dl | 4 dl], grönsaksbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i stekpannan.
Koka upp och sänk till medellåg värme. Sjud i 20–22 min, tills linser är mjuka.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om dhal verkar torr.
Under tiden, tärna pitabröd [1/2 paket, 2P] i 1 cm stora bitar.
Placera pita på andra sidan av plåten när det återstår 5 min av auberginens tillagningstid. Blanda med olivolja och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Rosta resterande tid.
Rulla granatäpple mot arbetsytan så kärnorna lossnar. Dela den på mitten, sänk ner halvorna [1/2 st, 2P] i en skål med vatten och lossa försiktigt kärnorna med händerna. Låt kärnorna sjunka till botten, ta bort det vita hinnorna från ytan och häll av vattnet.
Grovhacka tomat och koriander.
Tillsätt lag från syltad rödlök i dhal.
TIPS: Genom att lossa kärnorna under vatten förhindrar du att köket ofrivilligt färgas rosa!
Lägg upp dhal i djupa tallrikar.
Toppa med rostad aubergine, syltad rödlök, pitabröd, tomat, granatäpple och koriander.